Lulache, Nuclearelectrica: Fără predictibilitate nu putem investi, ne așteaptă vremuri grele

Lulache, Nuclearelectrica: Fără predictibilitate nu putem investi, ne așteaptă vremuri grele
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mai 2016

Investițiile în sistemul energetic se desfășoară cu mare greutate pentru că există o lipsă de predictibilitate în sistemul energetic românesc, iar această situație ar putea afecta dezvoltarea economică a României pe termen lung, a declarat, joi, directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Producătorii tradiționali de energie din România se plâng că, în ultimii ani, piața a fost distorsionată de subvenționarea excesivă a energiei verzi.

Astfel, energia produsă din surse eoliene sau fotovoltaice, preluată cu prioritate în sistemul energetic național, a redus prețurile din piața liberă până la un nivel greu suportabil de către ceilalți producători.

În plus, parcurile eoliene sunt concentrate într-o singură regiune a țării, Dobrogea, astfel că, în perioadele în care vântul scade în intensitate în zonă, apar căderi mari de producție de energie, care trebuie compensate de către producătorii tradiționali, cu consturi importante.

OPEC: Surplusul de petrol din piețe rămâne ridicat CITEȘTE ȘI OPEC: Surplusul de petrol din piețe rămâne ridicat

"Unele mecanisme de generare au niște libertăți care nu permit niciun fel de predictibilitate. Fără predictibilitate nu putem face investiții. Cred că ne așteaptă vremuri grele", a afirmat Lulache, în cadrul conferinței pe teme energetice InvesTenergy, arată news.ro.

Șefa Nuclearelectrica, companie care acoperă în jur de 20% din consumul de electricitate al României, consideră că energia regenerabilă trebuie susținută, însă nu în detrimentul celorlalte surse de producție de energie, pentru a avea un sistem echilibrat.

"Nu cred că este bine să discuți despre orice energie versus altă formă de energie, regenerabile versus nuclear sau regenerabile versus cărbuni. Avem cel mai mare producător de energie pe cărbune în insolvență, cel mai producător hidro în insolvență", a menționat Lulache.

Guvernul vrea să interzică înstrăinarea rețelelor publice de distribuție de gaze de către concesionari CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să interzică înstrăinarea rețelelor publice de distribuție de gaze de către concesionari

Nuclearelectrica, care administrează cele două reactoare nucleare ale centralei din Cernavodă, a realizat anul trecut un profit net de 149,8 milioane lei (33,6 milioane euro), în creștere cu 13% față de nivelul din 2014.

Compania are o valoare de piață de 1,55 miliarde lei (345 milioane euro), la ultimul preț de închidere de la Bursa de Valori București. Statul român deține circa 82% din acțiunile companiei, prin Ministerul Energiei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
investitii
lulache