Ministerul Energiei cere explicit schimbarea CA-ului Electrica și numirea de noi administratori prin vot cumulativ

Ministerul Energiei cere explicit schimbarea CA-ului Electrica și numirea de noi administratori prin vot cumulativ
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 oct 2015

Ministerul Energiei, cel mai mare acționar al Electrica SA, cu 48,78% din acțiuni, a trimis o scrisoare conducerii societății în care solicită convocarea unei adunări generale ordinare a acționarilor companiei, la o dată neprecizată, în care să fie ales un nou Consiliu de Administrație, iar membrii acestuia să fie aleși prin metoda votului cumulativ.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit legii pieței de capital, membrii CA-urilor companiilor listate pot fi aleși prin metoda votului cumulativ, iar la cererea unui acționar semnificativ, alegerea pe baza acestei metode se va face în mod obligatoriu. Prin metoda votului cumulativ, fiecare acționar are dreptul să-și atribuie voturile cumulate aferente deținerii de acțiuni la societate uneia sau mai multor persoane propuse pentru a fi alese în consiliul de administrație. Astfel, un acționar își poate împărți voturile astfel încât să voteze cu mai mulți candidați propuși să devină membri ai CA.

Solicitarea vine după ce, recent, Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a AGA societății programată în 10 noiembrie o propunere de modificare a actului constitutiv al companiei, astfel încât numărul membrilor Consiliului de Administrație să crească de la 5 la 7, din care cel puțin 4 să fie independenți și neexecutivi (față de 3 în prezent), statul să aibă dreptul de a propune cel mult trei membri în CA, față de maxim doi în prezent, iar ședințele CA să se poată ține în prezența a minim cinci membri ai Consiliului, din care doi să fie obligatoriu independenți.

Dacă propunerea Ministerului Energiei va fi adoptată de AGA din 10 noiembrie, va fi nevoie de alegerea unui nou Consiliu de Administrație, în locul celui aflat actualmente în funcție.

În replică, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care deține 8,65% din acțiunile Electrica SA, a afirmat că modul în care a fost formulată propunerea Ministerului Energiei de modificare a actului constitutiv al Electrica SA, în sensul majorării numărului de membri ai Consiliului de Administrație va duce, dacă va fi adoptată, la anumite încălcări ale planului de acțiune de guvernanță corporativă agreat de companie.

BERD arată că nu s-au definit criteriile de eligibilitate pentru selecția membrilor CA și că, înainte de alegerea unui nou Consiliu format din 7 membri, aceste criterii trebuie introduse în conformitate cu principiile de guvernanță corporativă.

În consecință, BERD propune o procedură care va duce la adoptarea criteriilor de eligibilitate înainte de a crește numărul membrilor Consiliului, procedură care să fie aplicată în cazul în care AGA din 10 noiembrie va aproba creșterea numărului membrilor CA al Electrica de la 5 la 7. Astfel, criteriile de eligibilitate ar urma să fie elaborate de către Comitetul de Nominalizare și Remunerare și supuse apoi votului acționarilor. După aprobarea de către acționari a criteriilor de eligibilitate, va fi convocată o nouă AGA, pentru alegerea unui nou Consiliu de Administrație.

Comitetul de Nominalizare și Remunerare al Electrica SA este format din trei membri ai Consiliului de Administrație actual al societății, respectiv Arielle Malard de Rothschild, care este și președinte al Comitetului, Michael Boersma și Cristian Busu. Din CA al Electrica mai fac parte Victor Cionga, care este și președinte al Consiliului, precum și Victor Vlad Grigorescu.

Propunerea BERD mai prevede că toate părțile care au un drept legitim vor putea nominaliza candidați pentru funcția de membru al Consiliului la Comitetul de Nominalizare și Remunerare. Comitetul va alege candidații în baza criteriilor de eligibilitate, iar cei care sunt identificați ca fiind eligibili vor fi în mod automat supuși votului în AGA. Dacă, în baza criteriilor de eligibilitate, Consiliul consideră că unul sau mai mulți candidați nu sunt eligibili, respectivii candidați vor fi respinși.

Relațiile dintre Electrica SA și Ministerul Energiei sunt tensionate. Pe 9 septembrie, într-o altă AGA, dominată de statul român, a fost respins planul de administrare al societății propus de Consiliul de Administrație. În replică, Consiliul de Administrație a făcut publică o scrisoare adresată în luna august ministrului Energiei, Andrei Gerea, în care membrii CA îi atrăgeau atenția că reprezentanții ministerului vor să controleze Consiliul și se implică în numirea șefilor filialelor Electrica SA, ceea ce contravine actului constitutiv al companiei.

În aceeași zi, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA (SAPE), la care acționar unic este statul, prin Ministerul Energiei, și care a moștenit participațiile Electrica SA la filialele sale de distribuție, inclusiv litigiile inițiate de Electrica împotriva cumpărătorilor participațiilor majoritare la respectivele filiale, a cerut Electrica SA daune totale de circa 1,3 miliarde euro pentru neurmărirea îndeplinirii obligațiilor post-privatizare de către respectivii cumpărători.

La o zi după AGA din 9 septembrie, în cadrul unei conferințe desfășurate chiar la sediul central al Electrica SA, Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, a acuzat public lipsa de investiții a companiilor din domeniu, care afectează siguranța în aprovizionare și calitatea serviciilor oferite consumatorilor, declarând că nu se va lăsa cumpărat de "diverse grupuri de interese care căpușează sistemul energetic" și că statul, prin Ministerul Energiei, "nu se va lăsa intimidat să închidă ochii la partea de performanță".

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
ministerul energiei
andrei gerea
ca electrica
berd