Ministrul Energiei: Datele de astăzi arată că România are un preț la energie electrică cel mai mic din regiune

Ministrul Energiei: Datele de astăzi arată că România are un preț la energie electrică cel mai mic din regiune
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2024

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că România are un preț la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investițiilor în „energie verde, în regenerabile”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Datele de astăzi arată că România are un preț la energie electrică cel mai mic din regiune. Și este categoric un efect inclusiv al investițiilor în energie verde, în regenerabile. V-ați uitat probabil în hartă și ați constatat că Spania, Portugalia au prețuri foarte mici. Au o pondere mare de energie verde și au interconexiuni limitate la țările vecine. Sunt, practic, aproape insularizate. Bineînțeles că aceste interconexiuni sunt importante și la nivelul Uniunii Europene, noi trebuie să le realizăm”, a explicat Sebastian Burduja.

CONFIRMARE Tranzacție - Omul de afaceri libanez El Khalil, în topul celor mai bogați fermieri din România, cumpără producătorul Izvoarele Călimani CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție - Omul de afaceri libanez El Khalil, în topul celor mai bogați fermieri din România, cumpără producătorul Izvoarele Călimani

El a mai spus că, „în paralel, însă prin toate fondurile disponibile - PNRR, fondul pentru modernizare, schema contractelor pentru diferențe, despre care de asemenea putem să discutăm, România încurajează și susține 5.000, 6.000, 7.000, poate mai bine, de megawați, energie verde solar și eolian”, scrie News.ro.

„Așadar, în orizontul 2026-2028-2030, pe măsură ce aceste capacități vor fi puse în funcțiune, românii vor avea facturi tot mai mici”, a conchis Burduja.

Precizările ministrului PNL vin în contextul în care Guvernul a adoptat, joi, Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de energie electrică și gaze naturale, care va duce la scăderea prețurilor pentru următoarele 12 luni, a anunțat Ministerul Energiei.

Astfel, au fost aduse modificări la OUG 27 care vor duce la scăderea prețului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitați de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică, respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale. Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize minuțioase ale piețelor de energie și în urma consultărilor cu toți actorii din sector.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei
pret