Ministrul Energiei susține că nu sunt bani pentru prelungirea duratei de viață a reactorului 1 de la Cernavodă

Ministrul Energiei susține că nu sunt bani pentru prelungirea duratei de viață a reactorului 1 de la Cernavodă
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mai 2017

Statul român trebuie să finalizeze în acest an negocierile cu China General Nuclear Power Corporation pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare 3 și 4 la centrala din Cernavodă, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, marți seara, la Antena 3, susținând că nu sunt bani suficienți pentru prelungirea duratei de viață a reactorului 1.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Ministrul a menționat că există anumite pretenții din partea companiei chineze, fără a da detalii, scrie News.ro.

Ministerul Energiei și reprezentanții companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) au convenit în februarie asumarea unui calendar de acțiuni prin care negocierile pentru constituirea companiei de proiect care să realizeze raectoarele 3 și 4 de la Cernavodă să fie urgentate.

Potrivit unui raport din această lună al Nuclearelectrica, compania care administrează centrala nucleară din Cernavodă, proiectul de retehnologizare a Unității 1 are o valoare estimată de 1,2-1,5 miliarde euro.

”Noi vorbim de extinderea reactoarelor 3 și 4 , dar trebuie să vorbim și de retubarea reactoarelor 1 și 2. Pentru că mai au puțin și ajung la 30 de ani de viață, de producție și noi încă nu suntem pregătiți să facem această retubare. Chiar mi-am exprimat nemulțumirea față de conducerea SNN pentru că încă lucrează la un studiu de fezabilitate pentru această retubare”, a afirmat Petcu, la Antena 3.

ExxonMobil ar putea folosi o platformă offshore fără echipaj, comandată de la distanță, pentru gazele din Marea Neagră. Termenii fiscali finali încă se discută cu Guvernul român CITEȘTE ȘI ExxonMobil ar putea folosi o platformă offshore fără echipaj, comandată de la distanță, pentru gazele din Marea Neagră. Termenii fiscali finali încă se discută cu Guvernul român

Oficialul afirmă că SNN a strâns sume necesare retubării reactorului 1, dar acestea nu sunt suficiente.

”Noi din 2021-2022 trebuie să demarăm aceste lucrări, astfel încât să ne încadrăm până în 2025 cu aceste retubări”, a adăugat Petcu.

Ministrul Energiei a făcut însă confuzie în ceea ce privește anul inaugurării reactorului 1 de la centrala din Cernavodă. Petcu a spus cu unitatea 1 a fost pusă în funcțiune în anul 1992, însă reactorul a fost inaugurat, în realitate, în 1996. Reactorul 2 a fost pus în funcțiune în 2007.

Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării.

Negocierile dintre statul român și compania China General Nuclear Power Corporation privind construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă aveau ca termen-limită data de 20 decembrie 2016. Până la termenul limită nu s-a luat, în realitate, nicio decizie importantă.

În noiembrie 2015, Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation au semnat un nemorandum de înțelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect estimat la 6,5 miliarde euro.

Proiectul reactoarelor 3 și 4 presupune construcția a două noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MW.

Profit.ro organizează, în 15 mai, la Hotel Intercontinental, cu începere de la ora 9.00, Profit Energy.forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei
cernavoda