Naftogaz spune că Rusia trebuie să îi plătească cinci miliarde de dolari pentru activele expropriate în Crimeea

Naftogaz spune că Rusia trebuie să îi plătească cinci miliarde de dolari pentru activele expropriate în Crimeea
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2023

Compania energetică de stat din Ucraina, Naftogaz, a anunțat că un tribunal de arbitraj de la Haga ar fi condamnat Moscova la plata unor despăgubiri în valoare de cinci miliarde de dolari, pentru activele Naftogaz pe care le-a expropriat în mod ilegal cu prilejul anexării Peninsulei Crimeea în 2014, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Directorul general de la Naftogaz, Oleksiy Chernyshov, a catalogat decizia tribunalului de arbitraj de la Haga drept "o victorie importantă pe frontul energetic" și a adăugat că, în viitor, se așteaptă și la alte decizii în favoarea Ucrainei, scrie Agerpres.

VIDEO Iohannis, despre salarii: Sunt complet împotriva unor tăieri alandala / Să nu vă așteptați să agreez sau să salut tăieri care se fac așa, din pix, din biroul unui ministru CITEȘTE ȘI VIDEO Iohannis, despre salarii: Sunt complet împotriva unor tăieri alandala / Să nu vă așteptați să agreez sau să salut tăieri care se fac așa, din pix, din biroul unui ministru

"În pofida tentativelor Rusiei de a obstrucționa justiția, tribunalul de arbitraj a ordonat Rusiei să despăgubească Naftogaz pentru pierderi în valoare de până la cinci miliarde de dolari", a informat Naftogaz.

Contenciosul viza activele Naftogaz care ar fi fost expropriate de Rusia, cu prilejul anexării Peninsulei Crimeea în 2014, care ulterior a fost alipită Rusiei, în urma unui referendum care nu a fost recunoscut de comunitatea internațională. Considerând că a fost prejudiciată de anexare, grupul energetic ucrainean a sesizat în 2026 tribunalul de arbitraj, care a derulat audieri până în luna martie 2022, și miercuri a dat verdictul, susține Naftogaz.

Compania ucraineană a precizat că dacă Rusia refuză să plătească, în mod voluntar, despăgubirile ordonate de tribunalul de arbitraj, Naftogaz susține că ar putea iniția o procedură prin care să aibă dreptul de a pune în aplicare decizia pe teritoriul acelor state unde sunt amplasate active ale Federației Ruse. Naftogaz, companie care deținea în Crimeea inclusiv zăcământul offshore de gaze Chornomornaftogaz, nu a oferit detalii cu privire la activele rusești de peste hotare pe care le-ar putea viza.

Autoritățile de la Kiev și companiile ucrainene s-au îndreptat din ce în ce mai des spre tribunalele de arbitraj, jurisdicții de drept privat internațional, pentru a-și apăra drepturile în disputa cu Rusia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
naftogaz
crimeea