Negocierile Electrica-FP pentru preluarea participațiilor minoritare la filiale eșuează din nou

Negocierile Electrica-FP pentru preluarea participațiilor minoritare la filiale eșuează din nou
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 mar 2016

Negocierile dintre Electrica SA și Fondul Proprietatea pentru preluarea de către Electrica a participațiilor minoritare deținute de FP la filialele de distribuție Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord și Electrica Transilvania Sud, precum și la Electrica Furnizare, au eșuat din nou, cele două părți neînțelegându-se în continuare la preț.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Electrica (EL) spune că oferta sa a fost de 790 milioane lei, în timp pretențiile Fondului Proprietatea se ridicau la 875 milioane lei, însă Franklin Templeton, compania care are în administrare FP afirmă că ar fi acceptat o ofertă în cash de 769 milioane lei.

Ce spune Electrica? "Ultima ofertă fermă și nenegociabilă transmisă de Electrica către FP în data de 24 martie 2016 a fost de 790 milioane lei (equity value), în linie cu oferta fermă a FP din martie 2015, precum și cu discuțiile de dată recentă. Astăzi, 28 martie 2016, FP a transmis către Electrica o scrisoare prin care declină această ofertă. Menționăm că FP a solicitat un preț de 875 milioane lei (equity value) ", transmite Electrica SA, precizând că negocierile cu FP au încetat, întrucât nu s-a ajuns la un consens privind prețul tranzacției.

Ce confirmă Fondul Proprietatea? În primul rând prețul de 790 milioane lei, care însă include dividendele de 106 milioane lei, ceea ce însemna că prețul tranzacției era de 684 milioane lei, reprezentând un discount de 18% din activul net, evaluat la 29 februarie 2016 la 841 milioane lei.

Conform comunicatului remis redacției de Fondul Proprietatea, după mai multe runde de negociere, prețul final al Fondului s-a diminuat la 805 milioane lei, iar FP s-a angajat să plătească Electrica 36 milioane lei, primite sub formă de dividende, din totalul de 106 milioane lei la care Fondul este îndreptățit pentru exercițiul financiar 2015. "În concluzie, valoarea cash netă pentru Electrica ar fi fost de 769 milioane lei", spune documentul FP.

După o absență de patru ani, Netflix revine în topul Fortune al celor mai admirate 50 de companii din lume CITEȘTE ȘI După o absență de patru ani, Netflix revine în topul Fortune al celor mai admirate 50 de companii din lume

Potrivit calculelor Profit.ro, suma solicitată reprezintă 91,43% din activul net calculat în vederea realizării tranzacției. Franklin Templeton apreciază că "dacă ar fi fost acceptat, prețul oferit de Fond ar fi adus multiple beneficii companiei Electrica si acționarilor săi".

Datele de evaluare fundamentală avute în vedere de FP sunt un randament de 11,8% din activele achiziționate (luând în considerare bugetele subsidiarelor pentru anul 2016 și o rată de distribuire a profitului net similară anilor anteriori de 85%), creștere de peste 22% a profitului net consolidat bugetat pentru anul 2016 al Electrica urmare a deținerii 100% a subsidiarelor și un multiplu P/E de 7x pentru Electrica, urmare a tranzacției, mai mic decât multiplul actual de tranzacționare de 8,6x, luând în considerare bugetul consolidat aferent anului 2016.

“Din păcate, în pofida eforturilor noastre susținute și a dorinței de a găsi o cale de mijloc realistă, nu a fost posibil să ajungem la un acord satisfăcător asupra prețului", spune managerul FP Greg Konieczny, adăugând că își menține angajamentul și disponibilitatea de a relua negocierile în viitor, dacă va exista un angajament similar din partea Electrica.

De ce a fost retrasă oferta de răscumpărare de la FP CITEȘTE ȘI De ce a fost retrasă oferta de răscumpărare de la FP

FP controlează câte 22% din acțiunile Electrica Distribuție Muntenia Nord, Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud și Electrica Furnizare. Cele 4 filiale ale Electrica SA au obținut, anul trecut, profituri nete cumulate în sumă de 595,7 milioane lei.

Precedentul eșec în negocierile dintre Electrica SA și Fondul Proprietatea pentru preluarea participațiilor minoritare la filiale s-a consemnat în martie 2015, motivul fiind același, lipsa unui acord privind prețul tranzacției. La acea dată, pretențiile FP s-ar fi ridicat, potrivit unor surse apropiate discuțiilor, la circa 175 milioane euro.

În 2014, înainte de listarea Electrica SA la Bursa de Valori București, FP ar fi cerut pe aceste participații minoritare suma totală de 140 milioane euro, în timp ce Electrica ar fi oferit maxim 100 de milioane de euro, mizând pe nevoia de lichidități a Fondului, în vederea derulării programului de răscumpărare a acțiunilor proprii.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
fondul proprietatea
electrica distribuție muntenia nord
electrica distribuție transilvania nord
electrica distribuție transilvania sud
electrica furnizare