Oficial OMV Petrom: Așteptăm ca până la finalul lunii octombrie să primim autorizația de construcție pentru proiectul Neptun Deep din Marea Neagră

Oficial OMV Petrom: Așteptăm ca până la finalul lunii octombrie să primim autorizația de construcție pentru proiectul Neptun Deep din Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2024

Proiectul Neptun Deep se află în etapa de obținere a evaluării impactului de mediu, iar compania OMV Petrom așteaptă ca, până la finele lunii octombrie, să primească și autorizația de construcție, a declarat joi Alexandru Maximescu, vicepreședintele companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

„Plasarea Mării Negre pe scenă este importantă, nu doar pentru România, ci și pentru Republica Moldova, Bulgaria și celelalte țări din regiune. Cu peste un an în urmă ne aflam aici foarte aproape de decizia finală privind investiția Neptun Deep. Existau atunci foarte multe zvonuri la momentul acela și foarte mulți oameni nu aveau încredere că OMV Petrom și Romgaz vor fi în stare să facă un astfel de proiect. Astăzi, suntem foarte mândri că am demonstrat că suntem în stare. Romgaz și OMV Petrom au participații egale în acest proiect – „50%-50%” – și va plasa România pe o poziție binemeritată, și anume de cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. (…) La jumătatea anului 2023 am luat decizia finală privind investiția și Agenția Națională pentru Resurse Minerale a confirmat, în august 2023, Planul nostru de investiții. Am început achizițiile pentru acest proiect. Companii de renume mondial participă alături de noi la proiect, ceea ce ne dă încredere că proiectul va fi realizat la timp și în limitele bugetului. Acum, suntem în etapa în care ne apropiem de obținerea evaluării impactului de mediu. Vor urma celelalte documente care vor fi trimise Ministerului Energiei pentru autorizația de construcție pe care sperăm să o obținem până la finalul lunii octombrie”, a spus Maximescu la cea de-a 8-a ediție a evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum”.

ULTIMA ORĂ FOTO Corespondență de la Atena – CEO-ul E.ON anunță că grupul german ia în calcul vânzarea furnizării de energie și gaze din România. Care sunt motivele CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Corespondență de la Atena – CEO-ul E.ON anunță că grupul german ia în calcul vânzarea furnizării de energie și gaze din România. Care sunt motivele

Potrivit sursei citate, proiectul este situat la aproximativ 170 de mile de țărmul românesc, iar investiția totală va fi de aproximativ 3,8 – 4 miliarde de euro. „Parțial, proiectul va fi dezvoltat în apele de adâncime ale Mării Negre, la peste 1.000 de metri sub nivelul mării. Cealaltă parte a proiectului se va derula în zone mai puțin adânci ale Mării Negre”, a adăugat Alexandru Maximescu.

În context regional, vicepreședintele OMV Petrom a adus în discuție implicarea companiei pe care o reprezintă în livrarea de gaz către Republica Moldova, scrie Agerpres.

„Suntem foarte mândri că, în lunile recente, OMV Petrom a câștigat toate licitațiile pentru a livra gaz către Moldova în condiții de securitate și mai ieftin decât Gazprom. Cooperarea dintre Ministerul Energiei din Republica Moldova și companiile din România s-a bucurat de foarte mare succes, atât de mult încât în 24 de ore companiile românești au preluat întreaga alimentare pentru Republica Moldova. Am demonstrat că este posibil și într-o situație de criză să răspundem și să ajutăm Moldova (…) Parteneriatele public-private sunt, de asemenea, esențiale. În cele din urmă, producția de gaz și energie endogenă este esențială pentru securitatea noastră energetică și, desigur, este important să privim către tehnologiile inovative, precum hidrogenul verde, regenerabilele, capabilitățile de stocare a dioxidului de carbon, electrificarea transportului, biocombustibili. Toate acestea sunt domenii la care ne uităm cu atenție la OMV Petrom și, în următorii trei ani, avem cea mai ambițioasă strategie de investiții din istoria companiei. Pentru 2024, 2025, 2026, vom investi, în fiecare an, aproximativ opt miliarde de lei în securitate energetică în regiune”, a punctat reprezentantul OMV Petrom.

Ediția cu numărul 8 a evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum”, dedicat problemelor de apărare, securitate și relații internaționale privind regiunea extinsă a Mării Negre și a Balcanilor, are loc la București, în perioada 23-24 mai.

Potrivit organizatorului, New Strategy Center, forumul include 41 de paneluri și 161 de oficiali, diplomați, militari și analiști de renume din statele-membre ale Uniunii Europene și NATO, precum și din țări partenere.

Temele centrale ale acestei ediții abordează securitatea în regiunea Mării Negre, amenințările de tip hibrid care se manifestă pe multiple planuri, aspecte ce țin de securitatea energetică, securitatea alimentară, combaterea dezinformării, reziliența cibernetică, securitatea Balcanilor de Vest și alte subiecte prioritare pe agenda publică.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
neptun deep