Petrolul se ieftinește puternic: cotațiile sunt la cel mai redus nivel din noiembrie, când OPEC a hotărât reducerea producției

Petrolul se ieftinește puternic: cotațiile sunt la cel mai redus nivel din noiembrie, când OPEC a hotărât reducerea producției
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 4 mai 2017

Petrolul a coborât joi la minimul ultimelor peste cinci luni, investitorii temându-se de creșterea producției în SUA și Libia, informează Reuters și MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Atât prețul referinței globaleBrent, cât și cel al petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, au atins cel mai redus nivel din 30 noiembrie, când Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a încheiat un acord de diminuare a producției, în speranța că această decizie va duce la revenirea cotațiilor țițeiului.

Petrolul Brent este tranzacționat astăzi (aproape de ora 19:00, ora României) pentru aproximativ 49 de dolari pe baril, o scădere de circa 3,5% față de prețul de închidere de ieri. Brentul nu a mai coborât, de la finele lunii noiembrie, sub pragul de 50 de dolari pe baril.

În cazul WTI, situația este similară. Prețul referinței de pe piața din Statele Unite a pierdut astăzi semnificativ peste 3%, atingând circa 46 de dolari pe baril. Este prima dată din noiembrie când WTI coboară sub 47 de dolari pe baril, iar analiștii tehnici citați de CNBC spun că, odată cu scăderea sub acest prag, prețul ar putea ajunge chiar la 42 de dolari pe baril.

Companiile energetice de stat, obligate să investească 1 miliard de euro în modernizări. Detalii privind perspectivele pieței de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI Companiile energetice de stat, obligate să investească 1 miliard de euro în modernizări. Detalii privind perspectivele pieței de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum

Producția de petrol din anumite zăcăminte ale Libiei a fost suspendată în urma ocupării acestora de protestatari înarmați, ceea ce a avut un efect pozitiv asupra prețurilor țițeiului la nivel global. Există însă informații că producția ar putea fi reluată.

Totodată, SUA pare să submineze eforturile OPEC de a reduce producția la nivel global. Cartelul se va reuni pe 25 mai și va discuta, printre altele, extinderea acordului de tăiere a producției dincolo de luna iunie, termenul de final al actualei înțelegeri.

”Nu aș fi surprins să văd o revenire a prețurilor înainte de întâlnire. Totuși, nu aș fi surprins nici să văd prețuri mai mici vara aceasta, după reuniune. La un moment dat, piața ar trebui să admită că OPEC nu mai este cel mai important jucător. Este vorba despre celelalte state și, mai ales, SUA ”, spune Eugen Weinberg, analist Commerzbank.

Potrivit datelor estimative ale Administrației americane pentru Informații în domeniul Energiei (EIA), publicate în aprilie, producția de petrol din exploatarea zăcămintelor de șist în SUA va avea, în mai, cel mai mare avans lunar din ultimii peste doi ani.

Potrivit experților, evoluția de astăzi ține foarte mult de tranzacționarea pe baza analizei tehnice, investitorii find îngrijorați de coborârea cotațiilor sub valori considerate suport.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
opec
libia
titei
productie
sua