Petrolul urcă cu aproape 7%, în urma comentariilor pozitive ale OPEC privind succesul reuniunii de la Viena

Petrolul urcă cu aproape 7%, în urma comentariilor pozitive ale OPEC privind succesul reuniunii de la Viena
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 30 nov 2016

Prețurile petrolului înregistrează creșteri de aproape 7% în ziua reuniunii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de la Viena, după ce secretarul general al cartelului, Mohammed Barkindo, a declarat că întâlnirea va fi finalizată cu un acord în vederea reducerii producției și echilibrării pieței globale, scriu MarketWatch și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Membrii OPEC au început o ședință cu ușile închise la ora 12:00 (ora României), ședință care va fi urmată de o declarație de presă la ora 17:00. Potrivit lui Barkindo, OPEC a făcut progrese semnificative în ajungerea la un consens privind reducerea producției după acordul preliminar anunțat la reuniunea din Alger din septembrie. Întâlnirea de astăzi se va concretiza cu un acord menit să stabilizeze piața mondială a petrolului, a precizat oficialul OPEC.

La rândul lui, ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, a confirmat că OPEC este aproape de finalizarea acordului, precizând că guvernul de la Riad este de acord ca Iranul să nu reducă producția, ci să o plafoneze la nivelul de dinaintea sancțiunilor economice. Libia și Nigeria, state afectate de conflicte armate, vor fi și ele exceptate de la obligația reducerii producției.

Ziua care va decide prețul benzinei și motorinei din perioada următoare CITEȘTE ȘI Ziua care va decide prețul benzinei și motorinei din perioada următoare

Prețul “aurului negru” s-a apreciat considerabil în urma declarațiilor membrilor OPEC. În jurul orei 12:50, barilul de Brent era cotat la 49,52 dolari, în urcare cu 6,8% (peste 3 dolari) față de referință, în timp ce petrolul West Texas Intermediate (WTI) creștea cu aproape 6%, la 47,93 dolari/baril.

Membrii OPEC au convenit, în septembrie, să reducă producția colectivă cu circa 1 milioan de barili pe zi, la 32,5-33 milioane de barili pe zi. Ultima dată când OPEC a fost de acord să reducă producția a fost în 2008, când cererea mondială a scăzut dramatic pe fondul crizei financiare.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii
opec
viena
productie