Petrolul urcă la cel mai ridicat nivel din 2008, pe fondul temerilor privind aprovizionarea

Petrolul urcă la cel mai ridicat nivel din 2008, pe fondul temerilor privind aprovizionarea
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 mar 2022

Prețurile petrolului au urcat la noi maxime multianuale joi, în condițiile în care cumpărătorii evită țițeiul rusesc și caută să se aprovizioneze din surse alternative.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Referința globală Brent s-a apreciat până la un maxim intraday de peste 119 dolari/baril, cel mai ridicat preț începând cu februarie 2013.

Petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a urcat până la 116,57 dolari, nivel consemnat ultima dată în august 2008.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

În jurul prânzului, petrolul Brent era cotat la 115,65 dolari/baril, în creștere cu 2,41% raportat la închiderea de miercuri. Barilul de petrol WTI consemna un avans apropiat, la 113,37 dolari.

Cumpărătorii continuă să evite petrolul rusesc, în pofida reducerilor consistente oferite și a faptului că nu a fost vizat până acum de sancțiuni.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Acest lucru se datorează în parte faptului că petrolierele care navighează din Rusia nu reușesc decât foarte greu să obțină asigurare, a declarat pentru MarketWatch Nicolas Daher, analist principal pe energie la Economist Intelligence Unit.

Prețurile petrolului au crescut accelerat încă de marți, iar anunțul Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) privind eliberarea în piață a 60 milioane de barili din rezervele statelor membre nu a reușit să înlăture temerile privind o eventuală întrerupere a livrărilor.

Analiștii consideră, de asemenea, că volumul anunțat este insuficient pentru a echilibra cererea actuală, în contextul războiului din Ucraina.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii petrol
preturi petrol
rusia
ucraina
invazie ucraina