Prețul succesului: Lukoil a marcat pierderi de 371 mil. dolari cu sondele "seci" din sectorul românesc al Mării Negre

Prețul succesului: Lukoil a marcat pierderi de 371 mil. dolari cu sondele "seci" din sectorul românesc al Mării Negre
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 30 nov 2015

Gigantul rus Lukoil a descoperit, în octombrie, în sectorul românesc al Mării Negre, un zăcământ estimat preliminar la peste 30 miliarde mc de gaze naturale, echivalentul consumului pe 3 ani al României, însă până atunci, în primele 9 luni din 2015, a marcat drept pierderi costuri totale de 371 milioane dolari cu forajul de sonde de explorare declarate neproductive în apele teritoriale românești ale Mării Negre.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În al treilea trimestru al anului, pierderile Lukoil cauzate de costurile cu forajul de sonde de explorare neproductive în apele teritoriale ale Mării Negre s-au ridicat la 127 milioane dolari. În primele 6 luni din 2015, acestea fuseseră de 244 milioane dolari.

Profitul net al grupului Lukoil a scăzut cu 60% în primele 9 luni din 2015, de la 5,74 la 2,31 miliarde dolari, iar profitul operațional (EBITDA) s-a redus cu 32%, de la 14,77 la 10,02 miliarde lei, potrivit ultimului raport trimestrial al Lukoil.

"Profitul nostru net a fost afectat semnificativ de înjumătățirea prețurilor la hidrocarburi, de trecerea la pierderi a unor costuri cu forajul de sonde de explorare declarate neproductive în România, în sumă de 371 milioane dolari și de o pierdere de 80 milioane dolari generată de vânzarea participației noastre la compania Caspian Investment Resources Ltd.", se arată în documentul citat.

Atât sortimentul de țiței Brent, cât și cel Ural, au suferit ieftiniri de circa 48% în primele 9 luni din 2015, comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind cotate, la finalul lunii septembrie 2015, la 55,3, respectiv 54,2 dolari/baril. Cotațiile ambelor sortimente depășeau 104 dolari/baril în septembrie 2014.

Cheltuielile de capital ale Lukoil cu proiectul de explorare derulat în apele teritoriale românești ale Mării Negre s-au triplat în primele 9 luni din 2015, crescând de la 95 milioane dolari în ianuarie-septembrie 2014 la 292 milioane dolari în primele 3 trimestre ale anului în curs.

Lukoil a anunțat, la jumătatea lunii octombrie, descoperirea unui zăcământ important de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre, estimările preliminare, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, indicând prezența de resurse de gaze în cantitate care poate depăși 30 miliarde de metri cubi, echivalentul consumului pe 3 ani al României.

Descoperirea a fost făcută pe perimetrul offshore Trident din apele teritoriale românești ale Mării Negre. Concesiunea este deținută de Lukoil Overseas Atash BV, care are și statut de operator al perimetrului, cu 72% din drepturi, în parteneriat cu PanAtlantic Petroleum (18%) și Romgaz (10%).

Descoperirea a fost făcută prin intermediul sondei de explorare Lira, lucrările de explorare fiind finalizate în septembrie, potrivit Lukoil și Romgaz.

"Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obținute în timpul forajului, precum și ale investigațiilor geofizice, sonda Lira – 1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. În conformitate cu datele seismice, suprafața zăcământului poate atinge 39 kmp, iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăși 30 miliarde metri cubi de gaze naturale", se arată în comunicatele celor două companii.

În 2012, compania americană ExxonMobil și OMV Petrom au anunțat că au descoperit, tot în Marea Neagră, un zăcământ de gaze naturale estimat preliminar la 42-84 miliarde de metri cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
gaze naturale
marea neagra
romgaz
omv petrom
exxonmobil