Producția de energie hidro din România s-a majorat săptămâna trecută cu 2,4% față de săptămâna precedentă, în pofida faptului că producția combinată a statelor din Balcani (România, Serbia, Slovacia și Bulgaria) se află, potrivit Platts, la cel mai redus nivel al ultimelor 10 săptămâni.
În România, producția de hidroenergie - în mare parte provenind de la Porțile de Fier - a fost săptămâna trecută de 280 GWh, în creștere cu 2,4% față de săptămâna precedentă. Rezervele din lacurile de acumulare s-au mărit cu doar 0,3% pe săptămână, ajungând la 1,62 TWh sau 55,1% din capacitate. Rezervele hidroenergetice și hidroelectrice au crescut cu 17% și, respectiv, 73% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Pentru această săptămână, Platts prognozează o creștere ușoară a nivelul apelor Dunării din România, care va rămâne peste nivelul mediu caracteristic lunii februarie.
În ceea ce privește întreaga regiune balcanică, situația este una contrară: Platts se așteaptă la o posibilă reducere a producției de energie hidro, ca urmare a unei scăderi a nivelului apelor râurilor din regiune.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV NIS Petrol, companie deținută de Gazprom, a găsit acumulări de hidrocarburi după teste la prima sa sondă din RomâniaProducția din Serbia a scăzut cu 8,2%, ajungând la minimul ultimelor 9 săptămâni (224 GWh) în pofida faptului că împarte cu România exploatarea hidrocentralei de la Porțile de Fier. Rezervele hidroelectrice din Serbia au scăzut cu 3,5% față de săptămâna precedentă, la 463 GWh, chiar dacă, raportate la perioada similară a anului trecut, au înregistrat o creștere de 34%.
Platts anticipează că nivelul apelor Dunării din Serbia va scădea ușor în această săptămână, dar va continua să fie mai mare decât cel obișnuit pentru această perioadă a anului.
În Slovacia, producția hidro înregistrată săptămâna trecută s-a situat la 107 GWh, în scădere cu 5,7% față de săptămâna precedentă, dar în creștere cu 78% față de anul precedent. Producția ar putea scădea și mai mult în această săptămână, în condițiile în care nivelul apelor Dunării din Slovacia se vor reduce.
Și producția de energie hidro din Bulgaria a scăzut cu 23%, până la minimul ultimelor 10 săptămâni, de 41 GWh. Cu toate acestea, ea se situează la un nivel cu 68% mai ridicat față de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Rezervele hidro din Bulgaria au crescut cu 0,8% față de săptămâna precedentă la 1,66 TWh, fiind cu 68% mai mari decât cele din perioada similară din 2017.