Rompetrol a revenit pe pierdere. Devalorizare puternică inclusiv de la suprataxare. Se gândește în continuare s-o atace

Rompetrol a revenit pe pierdere. Devalorizare puternică inclusiv de la suprataxare. Se gândește în continuare s-o atace
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 feb 2024

Grupul Rompetrol, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega și al rețelei omonime de benzinării, controlat de KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier de stat al Kazahstanului, KazMunayGas, a revenit pe pierdere anul trecut, cu un minus de 270 milioane dolari, după profitul net de 90,3 milioane dolari din 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cifra de afaceri brută a grupului a scăzut cu 19%, la 5,33 miliarde dolari.

VIDEO ANUNȚ - Când va fi gata centura Comarnic, lansată după zeci de ani de așteptare CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ - Când va fi gata centura Comarnic, lansată după zeci de ani de așteptare

Rompetrol Rafinare a explicat că rezultatele au venit pe fondul volatilității cotațiilor internaționale la țiței și produse rafinate. ″Cotațiile și-au continuat trendul descendent, atingând în 2023 o scădere de 14% la benzină și 21% la motorină″, a transmis compania.

Potrivit Rompetrol, pe fondul ultimelor prognoze pe termen lung, aferente factorilor macroeconomici (ex. marjele de rafinare europene în scădere, dinamica în scădere a cererii pentru produsele rafinate, costul mediu ponderat al capitalului în creștere) și considerând cele mai noi prevederi legale în materie de fiscalitate (taxă de solidaritate, taxă pe cifra de afaceri), raportul de final de an 2023 de reevaluare a activelor deținute și operate de companie, coordonat și auditat de companii parte a Big Four, a relevat o devalorizare a activelor operaționale cu o valoare de 223 de milioane de dolari, aproximativ 82% din rezultatul net negativ al anului 2023.

Returnarea tezaurului României aflat în Rusia, pe agenda Parlamentului European CITEȘTE ȘI Returnarea tezaurului României aflat în Rusia, pe agenda Parlamentului European

Evaluarea a fost realizată în acord cu politica de contabilitate adoptată în 2021, pentru susținerea angajamentului Rompetrol Rafinare de a furniza informații financiare precise și transparente.

″Toți acești factori devalorizează întreg lanțul de active operaționale, iar resursele financiare limitate sunt orientate cu prioritate de companie către proiectele de mentenanță și revizie, dar și către asigurarea investițiilor obligatorii tehnologice și de mediu. Diminuarea semnificativă a resurselor financiare pentru continuarea planurilor de modernizare a activităților curente, dar și a dezvoltării de noi proiecte de eficiență energetică, influențează perspectivele, competitivitatea și stabilitatea regională a companiei″, se spune în raportul preliminar pe 2023 al Rompetrol.

FOTO Astra Arad a livrat capitalei un nou tramvai CITEȘTE ȘI FOTO Astra Arad a livrat capitalei un nou tramvai

În perioada 2019 – 2023, compania a înregistrat o pierdere netă consolidată de 705 milioane USD, pe fondul contextului internațional și regional, dar și a pandemiei de COVID-19. Excepție face 2022, când compania a consemnat un profit net de 90 milioane USD, an în care Rompetrol Rafinare s-a conformat măsurilor fiscale obligatorii – taxa de solidaritate (126 de milioane de dolari) și reducerea/compensarea prețurilor carburanților (35 de milioane de dolari).

Pentru 2023, taxa de solidaritate este estimată la 31,1 milioane de dolari. Rompetrol Rafinare continuă să analizeze eventuale măsuri legale în ceea ce privește taxa și impactul ei asupra activităților curente.

Ciucă confirmă Profit.ro - Ministerul Finanțelor pregătește reglaje la măsurile de reducere de cheltuieli bugetare CITEȘTE ȘI Ciucă confirmă Profit.ro - Ministerul Finanțelor pregătește reglaje la măsurile de reducere de cheltuieli bugetare

În această perioadă, compania și-a respectat obligațiile față de angajați, parteneri comerciali și autorități și a luat toate măsurile necesare să asigure un flux stabil de țiței pentru rafinăria Petromidia, securizând, astfel, livrările de produse petroliere (carburanți, bitum, hexan, polimeri, etc.), în special către piața din România.

În 2023, cantitățile totale exportate de rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-au ridicat la 1,64 milioane de tone, în timp ce, pentru ultimii 5 ani (inclusiv 2023), nivelul total a fost de 7,3 milioane tone.

FOTO Casa din Vlădești, imagine pe bancnota de 10 lei, poate fi admirată în Muzeul Astra din Sibiu CITEȘTE ȘI FOTO Casa din Vlădești, imagine pe bancnota de 10 lei, poate fi admirată în Muzeul Astra din Sibiu

Compania este unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat al României, plătind peste 1,65 miliarde de dolari pe tot parcursul anului precedent. Valoarea cuprinde toate taxele datorate și plătite de Rompetrol Rafinare către statul român, inclusiv taxa de solidaritate pe 2022, în valoare de 126 de milioane de dolari, plătită în iunie 2023, dar și accize, TVA, contribuții salariale și alte impozite.
Astfel, nivelul total al sumelor plătite de companie către bugetul de stat se ridică la circa 7,6 miliarde USD, pentru perioada 2019-2023.

Acționarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol pierderi
rompetrol supraimpozitare
rompetrol rafinare
petromidia pierderi