Rompetrol Rafinare: pierdere de 3,5 milioane de dolari în primele 9 luni ale anului

Rompetrol Rafinare: pierdere de 3,5 milioane de dolari în primele 9 luni ale anului
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 nov 2023

Rompetrol Rafinare a înregistrat o pierdere de 3,5 milioane de dolari în primele 9 luni ale anului, față de rezultatul net pozitiv de 168 milioane de lei din perioada similară a anului trecut, în pofida profitului de 30,6 milioane de dolari din trimestrul al treilea (și el în scădere cu 70% față de cel din aceeași perioadă a anului trecut ca urmare a volatilității cotațiilor internaționale și a plățior efectuate la bugetul de stat, inclusiv taxa de solidaritate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro organizează pe 27 noiembrie, cu transmisiune în direct inclusiv la PROFIT NEWS TV, cea de-a șasea ediție a Profit Financial.forum, cu lideri ai piețelor financiare și autorităților din domeniu, respectiv din conducerea Băncii Centrale, Guvernului, Ministerului de Finanțe, Autorității de Supraveghere Financiară, ca și cu manageri de top din bănci comerciale, companii din piața de capital, asigurări și administratori de fonduri

Evenimentul va fi organizat cu sprijinul Alpha Bank, Banca Transilvania, CITR, Nordis Group, UniCredit Bank - DETALII AICI

În primele 9 luni din 2023, compania a înregistrat rezultate financiare consolidate în scădere, cu o cifra de afaceri brută de 4 miliarde de dolari (scădere de 17%), un profit operațional (EBITDA) de 214 milioane de dolari (scădere de 35%) și un rezultat net negativ de 3,5 milioane de dolari.

Rompetrol Rafinare a continuat sa fie unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat, plătind peste 378 de milioane de dolari în al treilea trimestru al anului și peste 1,2 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2023, 128 de milioane de dolari reprezentând contribuția la taxa de solidaritate pentru anul 2022.

Profitul Romgaz a scăzut marginal, rezultat al contribuției de solidaritate. Statul a pierdut 5 miliarde de lei din redevențe și supraimpozit CITEȘTE ȘI Profitul Romgaz a scăzut marginal, rezultat al contribuției de solidaritate. Statul a pierdut 5 miliarde de lei din redevențe și supraimpozit

Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a ajuns la peste 1,1 miliarde de dolari în T3 2023 și 3,46 miliarde USD în ianuarie – septembrie 2023, în scădere cu 29%, respectiv 17% față de perioadele similare ale anului trecut.

Profitul operațional (EBITDA) a scăzut cu 38%, până la 214 milioane de dolari, iar rezultatul net al segmentului a fost unul pozitiv, de circa 39 de milioane de dolari, pentru perioada ianuarie – septembrie 2023.

În primele 9 luni din 2023, Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de 947 de milioane de dolari, iar cantitățile totale au fost la un nivel asemănător anului trecut, cu 1,26 milioane de tone în ianuarie – septembrie 2023.

Cifra de afaceri brută a segmentului de petrochimie, în primele 9 luni din 2023, a fost de 98 de milioane de dolari, iar profitul operațional (EBITDA) și rezultatul net au înregistrat valori negative, de 58,6 milioane de dolari, respectiv 64,5 milioane de dolari.

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuție a înregistrat 2,6 miliarde de dolari în ianuarie – septembrie 2023. Profitul operațional (EBITDA) a consemnat o valoare de 63,1 milioane de dolari în primele 9 luni din 2023, în timp ce rezultatul net a fost unul pozitiv, de peste 28,4 milioane de dolari.

Cantitățile totale de carburanți comercializați de Rompetrol Downstream în perioada ianuarie – septembrie au fost de 1,67 milioane de tone, nivel în ușoară scădere, comparativ cu volumul consemnat în perioada similară din 2022.

Vânzările en-gros de carburanți au scăzut față de perioada similară a anului trecut, dar pe segmentul de retail, compania a reușit să comercializeze volume mai mari cu 17% față de aceeași perioada din anul 2022, că urmare a strategiei companiei de a răspunde, cu prioritate, nevoilor pieței din România.

La sfârșitul lunii septembrie 2023, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 1.312 puncte de comercializare, incluzând rețeaua de stații proprii, stații partener și stații mobile (expres și baze interne), în creștere cu 77 de unități față de numărul consemnat la finele lui septembrie 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
rafinare
petromidia
pierdere
cotați
kmg