Rosneft își majorează exportul de petrol în UE în timp ce guvernul rus negociază plafonarea producției

Rosneft își majorează exportul de petrol în UE în timp ce guvernul rus negociază plafonarea producției
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 4 mar 2016

Cea mai mare companie petrolieră din Rusia, Rosneft, intenționează să-și majoreze exportul de petrol către Europa cu 3-5 procente pe an, susțin agențiile TASS și Reuters, citând oficiali ai companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Decizia Rosneft este cu atât mai curioasă cu cât, în același timp, presa internațională anunță că oficialii ruși urmează să se întâlnească în această lună cu reprezentanții statelor membre ale cartelului OPEC pentru a stabili pașii de urmat în vederea plafonării producției la nivelul lunii ianuarie.

Potrivit surselor citate, majorarea exportului va fi efectuată de Rosneft prin creșterea volumului transportat prin conducta Druzhba.

Rosneft încearcă să își majoreze astfel cota pe care o deține pe piețele sale tradiționale. Majorarea anuală de 3-5% are ca scop atingerea unui nivel al exporturilor pe piața europeană de 28,7-29 milioane de tone. Țintele Rosneft sunt piețele din Germania, Cehia și Polonia.

Potrivit oficialilor companiei, decizia este fundamentată pe estimările oficiale de creștere a produsului intern brut (PIB) zonei Euro, de 1,7%.

Acorduri de majorare a exportului au fost deja semnate, susțin oficialii Rosneft. “S-au ratificat în decembrie 2015 și ianuarie 2016 amendamente la acordurile pe care le avem cu PKN Orlen (din Polonia și Grupa Lotos S.A. (ambele companii poloneze), care vizează majorarea cantității de petrol furnizată cu 2,4 milioane de tone pe an, de la 6 la 8,4 milioane tone pe an către PKN Orlen și cu 300.000 tone pe an, până la 2,8 milioane tone pe an către Grupa Lotos S.A.”, susțin reprezentanții companiei ruse.

Rosneft negociază și cu Total Oil Trading Germany majorarea până la 4,8 milioane de tone pe an a cantității de petrol furnizate în următorii doi ani.

Rosneft a furnizat anul trecut aproximativ 28 milioane de tone de petrol rafinăriilor din UE, în creștere cu 5,4% față de nivelul exportat în 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
export
productie
petrol
rusia
rosneft
plafonare