Scumpirile galopante au dublat impactul industriei de petrol și gaze în PIB-ul României

Scumpirile galopante au dublat impactul industriei de petrol și gaze în PIB-ul României
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 feb 2023

Impactul industriei de petrol și gaze în economia României aproape s-a dublat anul trecut, pe fondul majorărilor galopante de prețuri de pe piețele de profil, ponderea sectorului în produsul intern brut (PIB) național crescând de la 4,1% în 2021 la 7,8% în prima jumătate a lui 2022, arată un studiu întocmit de think-tank-ul Consilium Policy Advisors Group (CPAG), cu sprijinul financiar al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), din care fac parte și principalii producători locali de hidrocarburi – Romgaz, OMV Petrom și Black Sea Oil&Gas.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

În valoarea adăugată brută (VAB), ponderea industriei a avansat de la 4,5% la 8,7%, potrivit sursei citate.

Amazon va oferi consultanță Ministerului Finanțelor în procesul de digitalizare. Adrian Câciu: Colaborarea va schimba serviciul public din temelii CITEȘTE ȘI Amazon va oferi consultanță Ministerului Finanțelor în procesul de digitalizare. Adrian Câciu: Colaborarea va schimba serviciul public din temelii

″Pe lângă creșterea datorată redresării economice după pandemie și efectulului investițiilor susținute în ultimii 10-15 ani, o parte semnificativă a acestui câștig este atribuită creșterii prețurilor petrolului și gazelor naturale în întreaga lume″, se menționează în document.

De asemenea, contribuțiile fiscale totale plătite de către sectorul de petrol și gaze la bugetul consolidat au fost în prima jumătate a anului trecut de 21,5 miliarde lei, reprezentând 9,7% din veniturile totale ale statului.

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană ordonă angajaților să șteargă TikTok CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia Europeană ordonă angajaților să șteargă TikTok

″Dacă vă întrebați din ce sume statul a reușit totuși să ajute populația vulnerabilă în fața prețurilor mari la electricitate și a prețului petrolului, o parte din acele sume au venit de aici. Practic, sunt încasări mai mari pe care sectorul de petrol și gaze le-a dat la buget″, a declarat Laurian Lungu, economist și co-fondator CPAG, cu ocazia prezentării studiului.

În urma creșterii atât a cantităților, cât și a prețurilor, redevențele și taxele suplimentare plătite de către sectorul de petrol și gaze au atins un nivel record în prima jumătate a anului 2022. Împreună, acestea s-au ridicat la 8,1 miliarde lei, echivalentul a 3,7% din veniturile totale ale bugetului.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol si gaze
titei si gaze
productie hidrocarburi
taxe impozite petrol gaze
supraimpozitare petrol gaze