Statul german va plăti factura la gaze pe luna decembrie pentru toate gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii

Statul german va plăti factura la gaze pe luna decembrie pentru toate gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2022

Statul german urmează să plătească factura la gaze pe luna decembrie pentru toate gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii, potrivit unei plafonări în două etape a prețurilor la energie, recomandat de un grup de experți desemnat de Guvern, relatează The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

În cadrul schemei, plata integrală din luna decembrie va fi urmată în primăvara viitoare de o schemă de subvenții diferențiate, menită să plafoneze facturile, dar să stimuleze oamenii să economisească energie, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Presa austriacă - Petrom poate trece sub controlul norvegienilor. Guvernul austriac - dispus să sacrifice OMV pentru a-și asigura independența de gazul rusesc CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Presa austriacă - Petrom poate trece sub controlul norvegienilor. Guvernul austriac - dispus să sacrifice OMV pentru a-și asigura independența de gazul rusesc

Din martie 2023 până la sfârșitul lui aprilie 2024, gospodăriile private ar plăti 0,12 EUR pe kilowatt oră pentru 80% din consumul de gaz de anul trecut. Industria va plăti de la 1 ianuarie 2023 până la sfârșitul lunii aprilie 2024 0,07 EUR pe kilowatt oră pentru 70% din utilizarea anului trecut.

Copreședintele grupului de experți, dr. Veronika Grimm, a spus că prețurile subvenționate vor oferi o ”nouă normalitate” pe care companiile și gospodăriile private ar putea să o planifice, fără a reveni în mod artificial la prețurile scăzute de dinainte de războiul Rusiei în Ucraina, care a schimbat politica energetică a Germaniei.

”Prețul nu va scădea să revină la 7 cenți în viitor. Nu vom primi gaz rusesc pentru mult timp”, a declarat ea.

Deși o estimare exactă a costurilor este greu de stabilit, schema propusă în două etape ar putea costa aproximativ 90 de miliarde de euro, a declarat Siegfried Russwurm, membru al grupului de experți și președinte al Federației Industrielor Germane.

La sfârșitul lunii septembrie, cancelarul Olaf Scholz a anunțat un ”scut defensiv” de 200 de miliarde de euro cu rolul de a proteja consumatorii de creșterea prețurilor energie, dar nu a explicat mai detaliat cum va funcționa.

S-ar putea guvernul de coaliție al cancelarului german Olaf Scholz să adopte măsurile recomandate de comisia de experți, care este formată din 20 de membri ai industriei, sindicatelor și mediului academic.

În schimb, există temeri că planul ar putea descuraja consumatorii să economisească gazul. În ciuda avertismentelor din partea guvernului, consumul de gaze în prima săptămână a lunii octombrie a crescut, în comparație cu anul trecut.

Pachetul de sprijin de 200 de miliarde de euro al lui Scholz a fost controversat în rândul altor state membre ale UE, Polonia acuzând Germania că ”distruge” piața internă a UE prin subvenționarea propriilor afaceri în timp ce se opune unui plafon paneuropean în ceea ce privește prețul gazelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
facturi
germania