Surse: OPEC va publica previziuni lunare privind cererea de petrol doar la nivelul OPEC+

Surse: OPEC va publica previziuni lunare privind cererea de petrol doar la nivelul OPEC+
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2024

OPEC va înceta să mai publice un calcul al cererii mondiale pentru propriul țiței în raportul său lunar privind petrolul, au declarat două surse apropiate subiectului, concentrându-se în schimb pe previziunile privind cererea de petrol la nivelul grupului mai larg OPEC+, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Schimbarea reflectă ceea ce a devenit o cooperare de lungă durată între membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și statele partenere, cu privire la luarea deciziilor colective privind livrările de petrol, scrie News.ro.

Ucraina dublează importurile de electricitate, inclusiv din România CITEȘTE ȘI Ucraina dublează importurile de electricitate, inclusiv din România

Secretariatul OPEC din Viena a publicat în rapoartele sale lunare o estimare a cererii de petrol din OPEC. Estimările sunt urmărite de analiști și traderi ca un indicator al forței pieței petroliere.

Dar din această lună OPEC va oferi doar estimarea cererii de țiței provenit din țările din Declarația de Cooperare (DoC), au spus sursele. DoC este denumirea oficială pentru OPEC+, care cuprinde cei 12 membri OPEC și 10 non-membri, dintre care Rusia este cel mai mare producător.

Cererea de țiței din grupul mai larg este acum mai relevantă, a spus una dintre surse, deoarece DoC este în prezent cadrul de cooperare pe piața petrolului. Ambele surse au refuzat să fie identificate.

OPEC nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Cota de piață a țițeiului OPEC a scăzut la un minim al mai multe decenii, de 27%, după ieșirea Angolei la sfârșitul anului trecut.

Țițeiul OPEC+ are o pondere mai mare, de aproximativ 41%, conform calculelor Reuters, și mai mare dacă sunt incluse toate tipurile de petrol.

DoC a fost format în 2016, după ce excesul de petrol din 2014-2016 a dus la o scădere a prețurilor și a determinat țările OPEC și non-OPEC să colaboreze pentru a reduce producția și a susține piața pentru prima dată din 2001.

OPEC, fondată în 1960, are ca scop principal ”coordonarea și unificarea politicilor petroliere ale țărilor membre”, potrivit statutului său. Membrii numesc oficiali într-un consiliu guvernatorilor și în alte comitete.

EXCLUSIV Fondatorul celui mai mare lanț de spitale private din Turcia, miliardarul Aydinlar, a venit cu avionul personal în România pentru a vedea clinici și spitale Regina Maria, vizate spre cumpărare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondatorul celui mai mare lanț de spitale private din Turcia, miliardarul Aydinlar, a venit cu avionul personal în România pentru a vedea clinici și spitale Regina Maria, vizate spre cumpărare

OPEC+, fără sediu permanent, este o alianță mai puțin formală, ceea ce face mai ușor pentru țările care nu doresc să se alăture OPEC să lucreze în continuare cu ea.

De exemplu, Rusia a văzut de mult OPEC ca pe un rival și încercările multiple de cooperare au eșuat.

Prăbușirea prețurilor din 2016 i-a adus mai aproape, dar unii oficiali, inclusiv Igor Secin, șeful gigantului energetic Rosneft, s-au opus unei cooperări mai strânse cu OPEC.

OPEC+ s-a prăbușit pentru scurt timp în 2020, dar s-a reformat pentru a face față unei scăderi a cererii cauzată de pandemia de COVID-19 și a demonstrat de atunci putere de rezistență.

Pactul a marcat a șaptea aniversare în decembrie, OPEC afirmând că membrii dau dovadă de ”un angajament neclintit”.

OPEC a publicat pentru prima dată o cifră pentru cererea de țiței din DoC în raportul său din aprilie, care a fost oferit alături de estimarea tradițională pentru petrolul din OPEC.

Apelul către OPEC este, în esență, cantitatea de țiței pe care OPEC trebuie să o pompeze pentru a echilibra piața, având în vedere aprovizionarea așteptată din afara OPEC și producția OPEC de petrol, Raportul OPEC din aprilie arată cererea de țiței OPEC pentru 2024 la 28,5 milioane de barili pe zi și cererea de țiței din DoC la 43,2 milioane bpd, în comparație cu cererea mondială de petrol de 104,5 milioane bpd.

Agenția Internațională pentru Energie, un alt prognozator urmărit îndeaproape, publică deja o estimare a cererii pentru petrolul din DoC și vede cererea de țiței OPEC+ plus stocuri la 41,8 milioane bpd în 2024.

Următorul raport lunar al OPEC, despre care sursele au spus că va reflecta schimbareava fi publicat marți.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol