Transelectrica și-a dublat profitul în T1 2020, scăderea cheltuielilor fiind mai amplă decât cea a veniturilor

Transelectrica și-a dublat profitul în T1 2020, scăderea cheltuielilor fiind mai amplă decât cea a veniturilor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 mai 2020

Operatorul sistemului energetic național Transelectrica, controlat de stat prin Secretariatul General al Guvernului, a înregistrat un profit net de 77 milioane lei în primul trimestru din 2020, mai mult decât dublu față de perioada similară a anului trecut, cauza fiind scăderea semnificativ mai amplă a cheltuielilor comparativ cu cea a veniturilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, veniturile din exploatare ale Transelectrica s-au redus cu 7%, la 603 milioane lei, în timp ce cheltuielile s-au comprimat cu aproape 16%, la 509 milioane lei. "Rezultatul net pozitiv a fost obținut ca urmare a aplicãrii unor decizii prudențiale de management constând în reducerea în ansamblu a tuturor elementelor de cheltuialã", a transmis conducerea companiei.

Veniturile din serviciul de transport au înregistrat o scădere in trimestrul I 2020 comparativ cu trimestrul I 2019 cu suma de 5.738.269 lei, determinată de diminuarea cantității de energie electrică livrata consumatorilor cu 1,81%, respectiv cu 266.344 MWh, și de reducerea tarifului mediu pentru serviciul de transport aprobat de ANRE.

Câștig cu elicopterele. Profitul net trimestrial al IAR Brașov a explodat cu 50%. Achitări masive de datorii CITEȘTE ȘI Câștig cu elicopterele. Profitul net trimestrial al IAR Brașov a explodat cu 50%. Achitări masive de datorii

În schimb, veniturile din servicii de sistem au crescut cu aproape 42 milioane lei, ca urmare a majorării tarifelor aprobate de ANRE.

"Cheltuielile privind consumul propriu tehnologic au fost mai mici cu suma de 16.372.862 lei în trimestrul I 2020, comparativ cu trimestrul I 2019, având în vedere o serie de aspecte, după cum urmează: prețul mediu al contractelor încheiate pe PCCB cu livrare în trimestrul I 2020 a fost de 273,62 lei, cu 5% mai mic decât prețul din trimestrul I al anului 2019; prețul mediu pe PZU a avut o tendință accentuată de scădere începând cu luna ianuarie, atingând un minim de 142,98 lei în luna martie. În contextul epidemiologic generat de răspandirea Covid-19, prețul mediu a fost cu circa 23% mai mic decât în aceeași perioadă a anului precedent; consumul propriu tehnologic înregistrat în perioada analizată a fost cu circa 5% mai mic decât în anul 2019", se arată în raportul trimestrial al Transelectrica.

Potrivit companiei, în perioada ianuarie – martie 2020, față de aceeași perioadă a anului precedent, consumul intern net de energie electrică a scăzut cu 2,9%, iar producția netă de energie - cu 4,5%. Schimburile fizice transfrontaliere de export au crescut cu 32,5% față de perioada similară din 2019, iar fluxurile transfrontaliere de import au înregistrat de asemenea o creștere, de 44,3%.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica profit
transelectrica venituri
transelectrica cheltuieli
consum energie
productie energie