Ucraina se oferă să exporte electricitate Germaniei

Ucraina se oferă să exporte electricitate Germaniei
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2022

Ucraina intenționează să sprijine Germania în încercarea de a pune capăt dependenței sale de importurile de energie din Rusia prin furnizarea de resurse din propriul surplus de electricitate celei mai mari economii din Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

"În prezent, Ucraina exportă electricitate în Republica Moldova, România, Slovacia și Polonia. Dar suntem dispuși să ne extindem exporturile și în Germania", a declarat pentru DPA premierul ucrainean Denîs Șmîhal, scrie Agerpres.

LG a prezentat un monitor care se ajustează automat în funcție de poziția utilizatorului CITEȘTE ȘI LG a prezentat un monitor care se ajustează automat în funcție de poziția utilizatorului

"Avem o cantitate suficientă de electricitate în Ucraina datorită centralelor noastre nucleare", a spus el.

În contextul invaziei ruse începute la finalul lunii februarie, Ucraina, alături de Republica Moldova, s-a deconectat de la rețeaua de electricitate care o lega de Rusia. La mijlocul lunii martie, rețeaua de electricitate a Ucrainei s-a conectat la rețeaua europeană.

De atunci, Ucraina exportă între 400 și 700 de megawați de electricitate pe zi către UE și Republica Moldova.

Șmîhal vrea acum ca țara sa să își sporească de câteva ori exporturile către UE. "Acest lucru ar fi foarte bun pentru ambele părți. UE ar primi mai multă energie, iar noi am primi mai multă valută, de care avem nevoie urgentă", a spus premierul ucrainean.

Ucraina gestionează centrale nucleare cu o capacitate totală de peste 14 gigawați. Totuși, cele șase reactoare de la centrala nucleară Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse din martie.

Comunitatea internațională este extrem de îngrijorată că luptele din apropierea celei mai mari centrale atomice din Europa ar putea duce la un accident nuclear.

Consumul de electricitate în Ucraina a scăzut masiv de la începutul invaziei ruse, atât din cauza exodului în masă al populației, cât și a diminuării economiei. Acest lucru a dus la creșterea capacității de export de electricitate a Ucrainei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
germania
electricitate