Un grup de europarlamentari cere Comisiei Europene anchetarea Gazprom din cauza creșterii prețurilor gazelor naturale

Un grup de europarlamentari cere Comisiei Europene anchetarea Gazprom din cauza creșterii prețurilor gazelor naturale
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 sep 2021

Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creșterea prețurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de manipularea pieței, transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, prețurile spot s-au triplat de la începutul anului, ajungând la un nivel record. Creșterea prețurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani și este puțin probabil ca situația să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori, scrie Agerpres.

Termoenergetica începe încărcarea pentru iarnă a instalațiilor încălzirii centralizate din București CITEȘTE ȘI Termoenergetica începe încărcarea pentru iarnă a instalațiilor încălzirii centralizate din București

Într-o scrisoare din 16 septembrie adresată Comisiei Europene, aproximativ 40 din cei 700 de parlamentari europeni au informat că suspectează Gazprom că ar fi acționat pentru majorarea prețurilor gazelor naturale.

"Cerem Comisiei Europene să deschidă urgent o investigație privind posibila manipulare deliberată a pieței de către Gazprom și potențiala încălcare a reglementărilor UE privind concurența", se arată în scrisoare.

Reprezentanții Gazprom nu au făcut comentarii.

Executivul comunitar a confirmat primirea scrisorii și a anunțat că va răspunde în timp util.

Parlamentarii au suspiciuni față de "eforturile Gazprom de a face presiuni" asupra Europei pentru a aproba lansarea mai rapidă a gazoductului Nord Stream 2. Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a anunțat finalizarea lucrărilor de construcție la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării. Însă pentru debutul livrărilor este nevoie de obținerea autorizației de funcționare din partea Autorității de reglementare în domeniul energiei din Germania (Bundesnetzagentur), care are la dispoziție patru luni pentru a finaliza procesul de autorizare.

Facturi uriașe pentru curentul electric din Parlament CITEȘTE ȘI Facturi uriașe pentru curentul electric din Parlament

Oficialii din Parlamentul European citează o serie de incidente, inclusiv recentele închideri ale unor facilități de producție ale Gazprom și au anunțat că firma a refuzat să rezerve capacități de transport a gazelor naturale prin conductele existente.

"Toți acești factori ne permit să suspectăm să avansul record al prețurilor gazelor naturale din Europa din ultimele săptămâni ar putea fi rezultatul direct al manipulării deliberate a pieței de către Gazprom", se arată în scrisoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze naturale