Val de procese, ″regenerabilii″ atacă în instanță înăsprirea retroactivă a supraimpozitării din energie

Val de procese, ″regenerabilii″ atacă în instanță înăsprirea retroactivă a supraimpozitării din energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 ian 2024

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din România (PATRES), ce reprezintă companii de profil cu capacități de producție de 2 GW și investiții locale de peste 2,7 miliarde euro, a depus cerere de intervenție la Tribunalul București în favoarea membrilor săi care au contestat înăsprirea retroactivă a legislației supraimpozitării din energie, așa-numita contribuție la Fondul de Tranziție Energetică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″Prin acest demers, PATRES se aliază unui număr mare de operatori din sectorul regenerabilelor care sunt deja în litigii cu statul, fiind grav afectați de prevederi legale care se aplică retroactiv″, se arată într-un comunicat al organizației.

Ryanair își vede profitul în cădere puternică CITEȘTE ȘI Ryanair își vede profitul în cădere puternică

Conform OUG 27/2022, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de energie electrică, cu excepția celor care au pus în funcțiune capacități de producere după data intrării în vigoare a ordonanței (22 martie 2022), au avut obligația de a plăti, lunar, la bugetul de stat, impozitul în cotă de 80% din venitul suplimentar realizat din vânzarea de energie electrică, din tranzacții încheiate la cotații de peste 450 lei/MWh.

De la 1 septembrie 2022 a intrat în vigoare OUG 119/2022, care a modificat și completat OUG 27/2022 și prin care s-a instiuit obligativitatea în sarcina producătorilor de energie electrică de plată a unei contribuții la Fondul de Tranziție Energetică în cuantum de 100% din venitul suplimentar.

Bayer pierde un nou proces legat de Roundup, cu cele mai mari despăgubiri de până acum. Acțiunile scad CITEȘTE ȘI Bayer pierde un nou proces legat de Roundup, cu cele mai mari despăgubiri de până acum. Acțiunile scad

În decembrie 2022, Legea 357/2022, de aprobare a OUG 119/2022 și implicit OUG 27/2022, a modificat modalitatea de calcul a contribuției la Fondul de Tranziție Energetică, respectiv a schimbat definiția cheltuielilor lunare luate în considerare, în sensul limitării cheltuielilor cu dezechilibrele la maximum 5% din valoarea energiei electrice cu livrare fizică din producție proprie și eliminării cheltuielilor cu profilarea (profilarea reprezintă achiziția de energie necesară pentru respectarea cantității contractate atunci când centrala nu produce).

Aceste limitari nu existau anterior, arată PATRES. Recunoașterea cheltuielilor cu dezechilibrele în procent de doar 5% din valoarea energiei electrice vândute are un impact negativ accentuat, în condițiile în care standardul industriei arată că dezechilibrele înregistrate de centralele eoliene este de circa 40%, iar cele ale parcurilor fotovoltaice – de aproximativ 25%.

Holcim listează integral la bursa din New York operațiunile sale nord-americane, separându-le de grup CITEȘTE ȘI Holcim listează integral la bursa din New York operațiunile sale nord-americane, separându-le de grup

Această modificare/prevedere legală a intrat în vigoare la data de 16 decembrie 2022. Ulterior acestei date, în urma unor controale fiscale meticulos realizate, autoritățile fiscale au impus în sarcina producătorilor o obligație de plată suplimentară a contribuției pentru perioada septembrie – decembrie 2022, aplicând însă formula de calcul aprobată abia în data de 16 decembrie, prin Legea 357.

Subliniem faptul că, în situația prezentată, de aplicare retroactivă a legii, sunt afectați toți producătorii de energie electrică, nu numai cei din sectorul regenerabilelor. Impactul este însă unul major la producătorii de ESRE, pentru că, în cazul acestora, dezechilibrele și cheltuielile cu profilarea sunt mari.

Ca urmare, s-a declanșat un val de procese ale investitorilor din sectorul regenerabilelor împotriva statului și, la unison cu aceștia, PATRES apelează la instanță pentru a apăra interesele membrilor săi. România militează pentru energia verde și, în acest context, este de neînțeles de ce autoritățile statului aleg să acționeze din nou, în mod abuziv, împotriva unui sector care ar trebui să aibă în acest moment cea mai bună dezvoltare, în linie cu restul statelor europene″, a declarat prim-vicepreședintele PATRES, Martin Moise.

GRAFICE Creditul în lei începe să-și revină. Stocul de credite ipotecare a crescut, cel mai mult din 2023, pe final de an. Firmele caută din nou împrumuturile în monedă națională CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditul în lei începe să-și revină. Stocul de credite ipotecare a crescut, cel mai mult din 2023, pe final de an. Firmele caută din nou împrumuturile în monedă națională

Organizația mai arată că, în contextul în care producătorii de energie electrică, în speță producătorii de energie din surse regenerabile, au fost puși în situația în care au fost obligați să achite anumite obligații fiscale, nu se poate pretinde de la acești producători să se aștepte ca, printr-un nou act normativ, ce intră în vigoare ulterior, să fie obligați la plata acelorași obligații într-un cuantum majorat, pentru perioada de dinainte de intrarea în vigoare a prevederii care reglementează noua formulă de calcul al contribuției.

″Decizia de impunere este nelegală întrucât încalcă principiul  neretroactivității legii″, acuză PATRES, care adaugă că, dacă se va menține aplicarea contribuției la Fondul de Tranziție Energetică cu considerarea în formula de calcul a tuturor veniturilor, fără a se ține cont într-un mod echitabil și de cheltuielile obligatorii, producătorii vor putea ajunge în situația în care acumulează pierderi, punând în pericol stabilitatea întregului sistem energetic național.

viewscnt
Afla mai multe despre
supraimpozitare energie
supraimpozitare producători energie regenerabilă
patres
contribuția la fondul de tranziție energetică