VIDEO Terminalul CPC, prin care rafinăriile din România importă țiței kazah, nu a fost afectat de atacul ucrainean cu drone

VIDEO Terminalul CPC, prin care rafinăriile din România importă țiței kazah, nu a fost afectat de atacul ucrainean cu drone
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 4 aug 2023

Terminalul maritim al Consorțiului Caspian Pipeline (CPC), prin care rafinăriile din România importă țiței kazah, nu a fost afectat de atacul cu drone ucrainean din această dimineață, însă a fost instituită o interdicție temporară privind circulația navelor în portul Novorosisk.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Toate cele trei rafinării importante din România - Petromidia (deținută de Rompetrol, companie membră a grupului kazah KMG), Petrotel (Lukoil) și Petrobrazi (OMV Petrom) - importă în principal materie primă exportată prin portul rusesc Novorosisk.

Mai este important: Dacă înainte de 5 decembrie, data intrării în vigoare a embargoului impus de UE importurilor maritime de țiței rusesc, rafinăriile autohtone se alimentau și cu țiței rusesc, după această dată, livrările prin Novorosisk către România sunt exclusiv de țiței kazah și efectuate prin terminalul offshore CPC.

Zece zile fără apă caldă în aproape jumătate de București. Plus incident neprevăzut CITEȘTE ȘI Zece zile fără apă caldă în aproape jumătate de București. Plus incident neprevăzut

Drone maritime ucrainene au atacat vineri dimineața devreme o bază navală rusă în apropiere de portul Novorossiisk de la Marea Neagră, un important centru pentru exporturile rusești, dar aparatele au fost distruse de navele de război rusești, a declarat Ministerul rus al Apărării. De asemenea, Moscova susține că a anihilat 13 drone care vizau Crimeea.

Atacul de la portul Novorossiisk, o premieră, a determinat oprirea temporară a mișcării navelor, potrivit Caspian Pipeline Consortium, care operează un terminal petrolier în acest port.

Utilizatorii rețelelor sociale rusești au raportat că au auzit explozii și focuri de armă în apropiere de Novorossiisk vineri dimineață.

Dacă se confirmă, acesta ar fi primul atac ucrainean asupra unuia dintre principalele porturi comerciale ale Rusiei.

Apărarea aeriană rusă a doborât, de asemenea, vineri dimineață, 10 drone ucrainene deasupra Crimeei și a anihilat alte trei cu ajutorul bruiajului electronic, potrivit agenției TASS, care citează Ministerul rus al Apărării.

ULTIMA ORĂ OMV anunță cea mai mare descoperire de gaze din ultimii 40 de ani din Austria, la numai o lună după cea record de țiței din România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ OMV anunță cea mai mare descoperire de gaze din ultimii 40 de ani din Austria, la numai o lună după cea record de țiței din România

Compania Caspian Pipeline Consortium, care încarcă țiței pe petrolierele din Novorossiisk, spune că portul a interzis temporar orice mișcare a navelor. Consorțiul a precizat că instalațiile sale nu au fost avariate, iar încărcarea petrolului a continuat pe petrolierele care erau deja ancorate

Videoclipuri postate pe o comunitate online locală și difuzate de postul de știri online rusesc Astra arată mișcarea navelor chiar în largul coastei, cu zgomotul unor focuri de armă venind din direcția mării.

Serviciile de urgență din Novorossiisk au confirmat informațiile privind exploziile, iar serviciile de securitate au fost informate, a anunțat agenția rusă de știri RIA.

Portul este unul dintre cele mai mari din Marea Neagră.

Confruntările din Marea Neagră și din porturile adiacente s-au intensificat de când Rusia a refuzat luna trecută să prelungească acordul care permitea exportul în siguranță de cereale din porturile ucrainene. Dronele și rachetele rusești au lovit mai multe instalații portuare ucrainene și silozuri de cereale de la Marea Neagră sau din apropierea acesteia. Rusia a raportat, de asemenea, un atac al dronelor maritime ucrainene asupra navelor sale de război care escortau o navă civilă.

Sortimentele de țiței Ural, Siberian Light (rusești) și KEBCO (kazah), exportate prin portul rus Novorosisk, de unde se alimentează și rafinăriile din România, s-au ridicat în luna ianuarie la 2,18 milioane tone, în scădere față de nivelul din decembrie.

Dacă rafinăriile din România ar funcționa la capacitate totală, aproximativ 850 mii tone, din cele 2,18 milioane tone exportate în ianuarie prin Novorosisk, ar trebui să ajungă în terminalele Midia și Oil Terminal.

viewscnt
Afla mai multe despre
titei
export
novorosisk
rusia
kazahstan
lukoil
petrotel
petrobrazi
petromidia
vega
rompetrol