Plafonul pentru medicamente compensate și gratuite, majorat cu rata inflației. Premierul Orban cere reducerea taxării: Nicio companie nu poate accepta o taxă clawback de 30%

Plafonul pentru medicamente compensate și gratuite, majorat cu rata inflației. Premierul Orban cere reducerea taxării: Nicio companie nu poate accepta o taxă clawback de 30%
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 27 dec 2019

Guvernul a aprobat, în ședința de vineri seară, majorarea bugetului pentru medicamente compensate și gratuite prin indexarea cu rata inflației. Premierul Orban a solicitat, în acest context, Ministerului Sănătății ca în prima parte a lunii ianuarie să vină cu un nou sistem de calcul al taxei clawback, diferențiat pentru medicamente generice și cele inovative, astfel încât taxa să scadă și să nu mai fie retrase medicamente de pe piață.

Majorarea bugetului pentru medicamente compensate și gratuite, prin idexarea cu rata inflației, a fost propusă printr-o ordonanță de urgență.

Urmărește-ne și pe Google News

Este vorba de o creștere a plafonului pentru trimestrul IV cu 73 milioane de lei, prin raportare la rata inflației pentru 2018.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Premierul Orban a apreciat că ordonanța nu reglementează însă o diferențiere a taxei clawback între medicamente generice (echivalente terapeutice ale produselor originale ale căror brevete au expirat -n.r.) și inovative, care va trebui realizată însă în viitor.

”Știți că am discutat acest subiect, pentru că este clar că mecanismul ăsta de clawback pune o presiune uriașă în special asupra medicamentelor generice, care sunt medicamentele care sunt cele mai folosite în tratamente, și dacă nu creăm, să zic, o plafonare, de exemplu, pentru inovative în cuprinsul acestui plafon stabilit, riscăm să ducă clawback -ul la puncte în care practic se întâmplă ce se întâmplă de ani de zile, și anume se retrag medicamente de pe piață, pentru că nicio companie nu mai poate să suporte la nesfârșit un clawback care am înțeles că e de 30%. Este inadmisibil, acum, va spun sincer și, gândiți-vă, ce companie pe lumea aceasta acceptă să lucreze în pierdere sau să accepte un clawback de 30%?”, a arătat prim-ministrul Orban.

Reprezentantul Ministerului Sănătății a arătat că majorarea plafonului medicamentelor cu rata inflației va permite păstrarea în piață a anumitor medicamente, dar Orban a solicitat ministerului ca în prima parte a lunii ianuarie să vină cu o propunere de modificare a sistemului de clawback pentru medicamentele genereice, respectiv pentru cele inovative.      

Aviz pentru pensionarea medicilor la 57 de ani CITEȘTE ȘI Aviz pentru pensionarea medicilor la 57 de ani

Măsura Guvernului vine după ce deputații din comisia de buget au avizat recent o nouă formulă de calcul al taxei clawback pentru medicamente, propunere care urmează a fi avizată și de comisia de sănătate, iar apoi va primi votul final al Camerei Deputaților. Potrivit unui amendament adoptat la proiectul de lege cu noua formulă a taxei, bugetul aferent medicamentelor subvenționate de la buget va fi indexat anual cu rata inflației. 

Inițiativa legislativă a fost susținută de parlamentari PSD și PNL, în vederea aplicării unei noi formule de calcul a contribuției trimestriale datorate de deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, și fusese adoptată de Senat în septembrie 2014.

Potrivit susținătorilor proiectului, însă, taxa clawback, în forma sa actuală, este discriminatorie pentru agenții economici români, care sunt suprafiscalizați.

Astfel, proiectul propune, așa cum vrea și Guvernul, stabilirea unei formule diferențiate de calcul a contribuției trimestriale (taxa de clawback) pentru medicamente de tip I și medicamente de tip II. 

Totodată, inițiativa stabilește aplicarea procentelor ”pI” și ”pII” asupra valorii consumului de medicamente de tip I, respectiv asupra valorii consumului de tip II suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și din bugetul Ministerului Sănătății.

FORMULA DE CALCUL AVIZATĂ POATE FI CONSULTATĂ AICI

 

viewscnt
Afla mai multe despre
clawback
taxa
medicamente
formula
calcul
buget
indexare
parlament
proiect