Acțiunile bancare europene au închis la minimul ultimilor aproape 5 ani

Acțiunile bancare europene au închis la minimul ultimilor aproape 5 ani
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 27 iun 2016

Acțiunile europene au continuat să scadă luni și au închis la minimul ultimelor patru luni, influențate de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, care a împins investitorii spre plasamente considerate mai sigure. Cele mai afectate au fost acțiunile bancare care au închis la minimul ultimilor aproape 5 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele Stoxx Europe 600 a închis în scădere cu 4,1% după ce, vineri, a coborât cu 7%, cel mai abrupt declin zilnic de la izbucnirea crizei financiare din 2008.

“Incertitudinile după decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană vor continua să fie o sursă a volatilității pentru acțiuni la nivel global, iar indicii bursieri ar putea scădea la un nivel mult mai redus în următoarele săptămâni”, spun analiștii Société Générale, într-o notă.

Bursa londoneză a coborât cu 2,6%. Vineri, indicele de referință al bursei de la Londra, FTSE 100, a închis cu un declin de 3,2%, după ce pe parcursul ședinței s-a depreciat cu până la 8,7%, revenirea fiind sprijinită de devalorizarea puternică a lirei sterline, în condițiile în care multe dintre companiile incluse în FTSE 100 raportează rezultatele financiare în dolari și atrag o bună parte din venituri din străinătate.

Acțiunile bancare au suferit pierderi majore, indicele Stoxx Europe 600 Banks, care reflectă evoluția sectorului bancare european, coborând cu 7,7%, la cel redus nivel consemnat din noiembrie 2011.

Randamentul obligațiunilor britanice pe 10 ani a coborât pentru prima dată sub 1%. Lira, la un nou minim al ultimilor 31 ani CITEȘTE ȘI Randamentul obligațiunilor britanice pe 10 ani a coborât pentru prima dată sub 1%. Lira, la un nou minim al ultimilor 31 ani

Băcile listate la Londra au suferit cele mai mari corecții. Titlurile Royal Bank of Scotland (RBS) s-au depreciat cu 15,1%, după ce vineri au consemnat un declin de 23%. Acțiunile Barclays au scăzut cu 17,4%, iar cele ale Lloyds Banking Group cu 10,26%.

Totodată, lira sterlină a atins un nou minim al ultimilor 31 de ani în raport cu dolarul, la 1,3121 unități.

”Deprecierea de 10% a lirei față de dolar pare corectă. Minimul va fi între 1,2 și 1,25 dolari pe unitate”, a afirmat Kit Juckes, analist la Société Générale în Londra, citat de Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
lira
gbp
ue
rbs
referendum
marea britanie
stoxx europe 600
bursa
actiuni