Acțiunile europene au coborât miercuri pentru a doua ședință consecutiv

Acțiunile europene au coborât miercuri pentru a doua ședință consecutiv
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 24 feb 2016

Principalele acțiuni europene au scăzut miercuri pentru a doua ședință consecutiv, cea mai slabă evoluție fiind înregistrată de titlurile companiilor din sectorul energetic, transmit Bloomberg și MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 2,3%, cel mai puternic declin fiind înregistrat de acțiunile din sectorul energetic, care au coborât cu circa 3%.  Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a scăzut cu 1,6%, CAC 40 (Paris) cu 1,96%, iar DAX (Frankfurt) cu 2,64%.

Pe parcursul lunii februarie, acțiunile marilor companii europene au scăzut cu 6,4%.

Lira sterlină a coborât miercuri la minimul ultimilor aproape șapte ani, pe fondul unui posibil Brexit CITEȘTE ȘI Lira sterlină a coborât miercuri la minimul ultimilor aproape șapte ani, pe fondul unui posibil Brexit

Cotațiile petrolului au fost volatile pe parcursul zilei. Astfel, prețul petrolului Brent (cu livrare în aprilie), de referință pe bursa de la Londra, a crescut miercuri cu circa 3%, tranzacționându-se la 34,4 dolari/baril, după ce în prima parte a zilei a înregistrat scăderi. La bursa din New York, petrolul West Texas Intermediate (WTE) cu livrare în aprilie se tranzacționa la 31,88 dolari/baril, nivel similar cu cel de marți.

Marți, cotațiile țițeiului au pierdut peste 4% în urma declarațiilor făcute de ministrul saudit al Petrolului, Ali bin Ibrahim Al-Naimi, care a exclus orice reducere a producției OPEC.

Comentarii ministrului saudit au venit după ce, în urmă cu o săptămână, Iranul s-a exprimat împotriva unei înțelegeri care i-ar afecta planurile pentru majorarea producției zilnice la nivelurile dinaintea înăspririi sancțiunilor economice internaționale. Guvernul de la Teheran a anunțat că intenționează să crească producția de petrol cu circa 1 milion barili/zi într-o perioadă de 6-12 luni.

 “Faptul că Arabia Saudită ar prefera să dea petrol pe gratis decât să renunțe la cota de piață în favoarea Iranului va continua să afecteze prețurile petrolului și, implicit, piețele financiare”, a spus Guillermo Hernandez Sampere, analist la MPPM EK, Germania.

viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx europe 600
actiuni
burse
petrol
wti
brent