Angajații din direcțiile de Finanțe întrerup lucrul joi, pentru 3 ore, cerând demiterea șefului ANAF

Angajații din direcțiile de Finanțe întrerup lucrul joi, pentru 3 ore, cerând demiterea șefului ANAF
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 nov 2015

Angajații din direcțiile de Finanțe din țară vor întrerupe lucrul cu publicul joi, în intervalul orar 11-14, când vor organiza o acțiune de protest la care vor cere demiterea lui Gelu Ștefan Diaconu de la conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor Sedlex acuză un comportament abuziv al șefului ANAF, susținând că acesta vrea să îi pedepsească pe cei care, în urmă cu o săptămână, au protestat față de majorarea salariilor doar pentru angajații din aparatul central al Finanțelor.

"Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor nu poate rămâne indiferentă față de aceste abuzuri si va organiza o actiune de protest în fața Ministerului Finanțelor și ANAF, pe 12 noiembrie, între orele 11.00 - 14.00, susținută de finanțistii din toata țara, care, pe perioada acțiunii desfasurate in București, vor întrerupe lucrul cu publicul și vor protesta în fața administrațiilor județene ale finanțelor publice. Acest caz tipic de preluare a unei instituții prin teroare, intimidare și abuz, în interesul unui grup, a fost adus la cunoștința președintelui României, Seviciului Român de Informații, prim-ministrului interimar și prim-ministrului desemnat, urmând ca, la finalizarea documentelor de către avocații organizației, să înaintăm organelor de cercetare penală plângerea penală pentru abuz în serviciu", transmite Sedlex.

Protestul este însă organizat în contextul în care, marți, șefii direcțiilor regionale de finanțe din Timișoara și Iași au fost demiși de către șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Gelu Ștefan Diaconu, pentru că nu au cerut la centru să fie desemnat un membru al Direcției de Integritate în comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare.

Președintele ANAF hotărâse ca regula aplicată pentru toate examenele din cadrul Direcției de Antifraudă Fiscală, aceea ca în comisiile de examinare să fie prezent și un inspector al Direcției de Integritate, să fie extinsă și în cadrul altor tipuri de examene.

Astfel, printr-o circulară, a fost decis ca examenul de promovare în grad profesional să fie organizat centralizat, la nivelul regiunii, și să fie constituită o singură comisie de concurs/examen, precum și o singură comisie de soluționare a contestațiilor, iar din componența fiecăreia să facă parte și un funcționar public din cadrul Direcției Generale de Integritate, scopul fiind eliminarea examenelor aranjate și permiterea accesului la promovări doar pe baza competențelor.

Potrivit ANAF, atât Agenția Națională a Funcționarilor Publici, cât și reprezentanții sindicatului Sedlex au contestat această măsură, precizând că desemnarea unui inspector nu poate fi efectuată decât la solicitarea direcțiilor regionale.

Directorilor generali din teritoriu li s-a solicitat însă să asigure îndeplinirea formalităților procedurale, iar, din cei 8 directori generali din teritoriu, directorii de la regionalele Iași și Timișoara au refuzat să îndeplinească solicitarea președintelui ANAF, încercând să blocheze astfel prezența unui inspector al DGI în cadrul comisiilor de examinare.

În informarea prin care anunță destituirea celor doi directori, șeful ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, este citat spunând că există persoane care cred că sprijinul politic sau manipularea sindicatelor sunt lucruri mai importante decât procesul de reformă a ANAF.

"Măsura dispusă astăzi reprezintă un mesaj foarte clar că nu este deloc așa", adaugă Diaconu.

viewscnt
Afla mai multe despre
directii financiare
anaf
protest