EXCLUSIV Încă un asigurător RCA cu probleme. ASF pregătește redresarea financiară la City Insurance

EXCLUSIV Încă un asigurător RCA cu probleme. ASF pregătește redresarea financiară la City Insurance
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 14 apr 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va declanșa procedura de redresare financiară la City Insurance, al patrulea asigurător RCA în 2015, după ce a constatat, în urma unui control inopinat, că societatea are nevoie de peste 155 milioane de lei pentru reîncadrarea în marja de solvabilitate minimă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De asemenea, în urma neregulilor constatate, instituția urmează să-i amendeze pe directorul general al City Insurance, Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, directorul general adjunct și directorul de daune al asigurătorului.

Controlul ASF a avut loc în perioada noiembrie 2015 - februarie 2016.

Instituția a anunțat miercuri că a discutat raportul controlului inopinat efectuat la City Insurance și analiza diagnostic a societății de asigurare, realizată de sectorul Asigurări – Reasigurări al ASF, urmând ca pe acest subiect să fie dat publicității un comunicat separat.

Procedura de redresare financiară va fi însoțită de un plan de redresare, așa cum s-a întâmplat la Carpatica Asig și Euroins, conform Legii 503/2004, au declarat pentru Profit.ro surse din piața asigurărilor.

Potrivit documentelor consultate de Profit.ro, după declanșarea procedurii de redresare financiară, va fi desemnat un auditor financiar și se va inventaria toate dosarele de daună din evidențele societății până la finele lunii martie.

Totodată, City Insurance va fi obligată să recupereze mai multe împrumuturi acordate societăților afiliate și nu va mai putea acorda noi împrumuturi.

Datele consultate de Profit.ro arată că City Insurance a acordat City Invest&Management SRL, în perioada 2013 – 2014, mai multe împrumuturi în sumă totală de peste 60 milioane de lei, la care se adaugă dobînzi de aproape trei milioane de lei.

“În urma controlului, s-a constatat că City Insurance nu și-a fundamentat corect rezervele de daună pe segmentul polițelor Carte Verde. Este vorba de peste 2.000 de dosare, care, practic, sunt subrezervate. O altă problemă a companiei este reasigurarea, care trebuie clarificată”, au mai spus sursele citate.

Pe de altă parte, asigurătorul are de recuperat creanțe de peste 40 milioane de lei de la Unity European Real Estate SRL și Unity Broker de Asigurare Reasigurare SRL, părțile fiind în litigiu pe această sumă, conform datelor Ministerului Justiției.

EXCLUSIV Un mare jucător pe piața RCA are probleme cu plata daunelor din afara României CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un mare jucător pe piața RCA are probleme cu plata daunelor din afara României

În raportul companiei aferent anului 2014, auditorul City Insurance, AGO Contexpert&Audit SRL, spune că asigurătorul are de recuperate de la diverși debitori sume cumulate de 48,1 milioane de lei, cu scadență la 31 decembrie 2014.

“Pe baza informațiilor disponibile la data bilanțului, nu am putut estima dacă există riscul ca acestea să nu poată fi recuperate. În consecință, noi nu am putut determina dacă ar fi fost necesară ajustarea sumelor prezentate în situațiile financiare pentru creanțe la 31.12.2014”, se spune în documentul disponibil pe pagina web a asigurătorului.

Înființat în anul 1998, asigurătorul este deținut de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%.

Acțioanarul unic al Vivendi International este Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.

La finele anului trecut, City Insurance a ocupat locul 7 după nivelul primelor subscrise, care au atins 502,1 milioane de lei. Asigurătorul avea o cotă de 7,24% din piața asigurărilor generale.

De asemenea, compania se află pe locul 4 în ierarhia asigurătorilor RCA, după Euroins, Carpatica Asig și Asirom VIG. Euroins se află în redresare financiară din octombrie 2015, iar Carpatica Asig a intrat la începutul acestui an în procedură de rezoluție, o premieră pe piața asigurărilor, după ce planul de redresare financiară, inițiat în 2014, a eșuat.  

Potrivit ASF, City Insurance are o expunere ridicată și în afara României, unde primele subscrise au atins 78,56 milioane de lei, de la 33,98 milioane de lei în 2014.

Dinamica puternică a subscrierilor din ultimii ani, mai ales pe RCA, a condus la intrarea asigurătorului pe pierderi pentru prima oară în ultimii 6 ani. Astfel, City Insurance a consemnat o pierdere de 13,2 milioane de lei în 2014, de la profit de 24,1 milioane de lei în 2013.

În luna martie a acestui an, acționarii City Insurance au decis majorarea capitalului social cu 15 milioane de lei, la 108,2 milioane de lei, prin aport în numerar.

Operațiunea va fi însoțită de emiterea unui număr de 15 milioane de acțiuni, care vor putea fi subscrise de acționari până la 31 iulie.

City Insurance este sponsor al echipei de forbal Steaua, conform datelor disponibile pe pagina web a asigurătorului.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
city insurance
redresare financiara
raport