Banca Angliei va continua politica de creștere agresivă a dobânzii cheie pentru a tempera inflația

Banca Angliei va continua politica de creștere agresivă a dobânzii cheie pentru a tempera inflația
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 sep 2022

Banca Angliei a primit un sprijin pe termen scurt în lupta sa împotriva inflației, din partea din programului uriaș de plafonare a prețurilor energiei anunțat de primul ministru Liz Truss, dar intenționează în continuare să crească puternic dobânda cheie în cursul acestei luni, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Plafonarea prețurilor energiei de către Truss, program al cărui cost este estimat la cel puțin 100 de miliarde de lire sterline (116 miliarde de dolari) în doi ani,va permite inflației să atingă un vârf cu până la cinci puncte procentuale mai jos decât previziunile anterioare, potrivit economiștilor, scrie News.ro.

VIDEO Regele Charles al III-lea, baie de mulțime la Palatul Buckingham CITEȘTE ȘI VIDEO Regele Charles al III-lea, baie de mulțime la Palatul Buckingham

Dar, un vârf al inflației de 11%, care este noua estimare a mai multor analiști, ar fi totuși cu mult peste ținta de 2% a Băncii Angliei, atenuând preocupările factorilor de decizie cu privire la înrădăcinarea așteptărilor inflaționiste în economie.

Decizia de politică a BOE, așteptată pe 15 septembrie, a fost amânată  pentru 22 septembrie, din cauza doliului național după moartea Reginei Elisabeta, dar economiștii au spus că nu se așteptau ca întârzierea de o săptămână să schimbe perspectivele politicii.

Un sondaj preliminar al Reuters, în rândul a 30 de economiști, realizat după anunțul de joi  al premierului Truss, referitor la plafonarea prețurilor energiei, a arătat că majoritatea anticipează o creștere a dobânzii de 0,50 de puncte procentuale, în această lună.

Majorarea ar fi egală cu creșterea de luna trecută, dar ar fi doar pentru a doua oară din 1995 când banca centrală mărește dobânda cheie atât de mult.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca angliei
dobanda