Banca Comercială Carpatica ar putea fi preluată de Nextebank

Banca Comercială Carpatica ar putea fi preluată de Nextebank
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 4 ian 2016

Nextebank ar putea subscrie la majorarea capitalului Băncii Comerciale Carpatica, operațiune prin care să preia controlul băncii deținute de Ilie Carabulea, după ce negocierile cu JC Flowers au eșuat. Nextebank trebuie să facă due diligence-ul în următoarele trei săptămâni, are exclusivitate la subscriere și poate retrage în orice moment oferta, potrivit unui comunicat transmis la Bursă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Directoratul Băncii Carpatica a găsit rapid un alt investitor cu care să negocieze preluarea băncii, după ce discuțiile cu fondul american JC Flowers au eșuat.

Banca deținută de Ilie Carabulea ar putea fi preluată de Nextebank, o bancă de talie mică deținută de fondul de investiții Axxess Capital.

Nextebank are termen până pe 22 ianuarie să facă due dilligence la Carpatica și are exclusivitate până pe 26 ianuarie, perioadă în care trebuie să vină cu o ofertă fermă. Carpatica va plăti penalități dacă nu respectă dreptul de exclusivitate și intră în discuții cu alți investitori, se arată în comunicat.

Carpatica are nevoie de o majorare de capital, după ce solvabilitatea băncii a căzut până aproape de pragul minim legal de 8%, ca urmare a pierderilor din ultimii ani, iar banca lucrează cu restricții impuse de BNR. JC Flowers ar fi trebuit să investească 100 de milioane de lei în capitalizarea Carpatica.

Fondul voia, însă, să preia Carpatica doar alături de Piraeus Bank, pentru a face o bancă de top 10 în piața locală. Negocierile cu grecii au picat înainte de Crăciun, așa cum Profit.ro a anunțat, ceea ce a dus și la anularea tranzacției cu banca din Sibiu.

2015, anul în care băncile au ieșit din criză CITEȘTE ȘI 2015, anul în care băncile au ieșit din criză

Carpatica are o cotă de piață de sub 1%, iar la finele lunii septembrie raporta o pierdere netă de aproape 22 de milioane lei. Portofoliul de credite s-a diminuat cu 17% în primele nouă luni, la 863 milioane lei. Carpatica deține însă o rețea de 117 sucursale distribuite în întreaga țară.

Nextebank, deținută până în 2013 de ungurii de la MKB, avea o cotă de 0,3% la finele lui 2014, cu active de un miliard de lei.

Axxess Capital este condusă de Horia Manda și are sediul central în București. Firma are mai multe fonduri deschise, specializate în achiziții preponderent în România și Bulgaria. În 2013, Axxess a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni la compania IT Star Storage și producătorul de vopsele Deutek.

În industria financiară, Axxess mai deține instituția financiară nebancară Patria Credit.

viewscnt
Afla mai multe despre
carpatica
nextebank