BNR a atras depozite de 5,7 miliarde de lei de la bănci

BNR a atras depozite de 5,7 miliarde de lei de la bănci
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 21 oct 2019

Banca Națională a României a atras depozite de 5,7 miliarde de lei de la băncile comerciale la licitația săptămânală, încercând să aducă ratele din piața monetară mai aproape de nivelul dobânzii de politică monetară.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Sumele cu care băncile au venit la BNR sunt în scădere față de licitația precedentă, când au plasat circa 7,2 miliarde de lei la o dobândă de 2,5%, egală cu cea cheie.

Ratele medii pe termen scurt în piața monetară au scăzut în ultimele două zile ale săptămânii trecute și luni la sub 2%, după ce se aliniaseră la circa 2,5% în zilele anterioare.

Taxa pe poluare în București, varianta nouă: Autoturismele sub Euro 5 vor plăti o vinietă de câteva sute sau chiar mii de lei pentru a circula în oraș. Restricții pentru zona de Centru CITEȘTE ȘI Taxa pe poluare în București, varianta nouă: Autoturismele sub Euro 5 vor plăti o vinietă de câteva sute sau chiar mii de lei pentru a circula în oraș. Restricții pentru zona de Centru

Excesul de lichiditate din sistemul bancar persistă, cu o medie zilnică de circa 6,4 miliarde de lei în septembrie, în creștere de la 4,6 miliarde de lei în august.

Banca centrală a trecut la o politică de gestionare mai strictă a lichidității începând cu luna mai și în acest sens a organizat aproape constant licitații de atragere a depozitelor – o măsură de creștere a dobânzilor interbancare fără a mișca în sus dobânda cheie, deși inflația s-a plasat peste ținta BNR în fiecare lună din acest an.

Piața bancară dispune de resurse în lei mai mari decât poate plasa în credite, astfel că și dobânzile cu care remunerează economisirile populației, cu o medie de circa 2% pe sistem, rămân la un nivel sub rata inflației, care a fluctuat în termeni anuali în jurul a 4% în ultimele luni.

BNR a anunțat continuare gestionării stricte a lichidității la ultima ședință de politică monetară. Guvernatorul Mugur Isărescu preciza că și menținerea ratei cheie la 2,5% reprezintă o măsură de întărire relativă a politicii monetare, în condițiile în care marile bănci centrale reduc dobânzile sau vin cu măsuri de relaxare cantitativă.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
dobanda cheie
lichiditate bnr
dobanzi banci
atragere depozite