Florin Cîțu: Tranzacția Eximbank – Banca Românească este în analiza mea. O decizie va veni după adoptarea bugetului

Florin Cîțu: Tranzacția Eximbank – Banca Românească este în analiza mea. O decizie va veni după adoptarea bugetului
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 9 dec 2019

Ministrul Finanțelor spune că analizează tranzacția dintre Eximbank și Banca Românească prin care banca de stat ar urma să preia creditorul retail deținut de grupul elen NBG și că o decizie urmează să fie luată după ce va fi aprobat bugetul de stat.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Achiziția Băncii Românești de către Eximbank a fost criticată anterior de liderii PNL. Premierul Ludovic Orban a pus sub semnul întrebării tranzacția, în timp ce Cîțu a spus în mai multe rânduri că tranzacția este una suspectă.

“Este în analiza mea”, spune Cîțu, întrebat ce se întâmplă cu tranzacția. O decizie ar urma să vină “în curând, după aprobarea bugetului”.

Cîțu spune că tranzacția a primit avizul Consiliului Concurenței și este încă analizată de Banca Națională a României.

Erste: Alegerile anticipate ar putea elimina incertitudinile fiscale și ar putea accelera reformele. Guvernul încă nu a prezentat detalii privind reducerea deficitului CITEȘTE ȘI Erste: Alegerile anticipate ar putea elimina incertitudinile fiscale și ar putea accelera reformele. Guvernul încă nu a prezentat detalii privind reducerea deficitului

Contractul dintre Eximbank, controlată de stat prin Finanțe, și Banca Românească a fost semnat în timpul guvernării PSD, când ministerul era condus de Eugen Orlando Teodorovici.

Decizia statului de a cumpăra Banca Românească, care are un portofoliu compus aproape integral din credite către persoanele fizice, printr-o bancă precum Eximbank, care finanțează exclusiv companiile, mai ales cele exportatoare, a fost una surprinzătoare.

Recent, statul a crescut și capitalul CEC Bank cu 940 de milioane de lei, bani ce oferă resurse de creștere a cotei de piață. CEC țintește locul 5 după active.

CONFIRMARE Gigantul financiar Bank of China, una dintre cele mai mari bănci din lume, intră oficial în România. Președintele CA vine la București CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Gigantul financiar Bank of China, una dintre cele mai mari bănci din lume, intră oficial în România. Președintele CA vine la București

Prin achiziția Băncii Românești de la NBG, statul ar urma să controleze aproape 10% din sectorul bancar.

NBG încearcă să vândă Banca Românească de mai mulți ani, fiind obligată de acordul dintre Grecia și UE să scape de activele din afara pieței principale. În 2017 a semnat un contract cu OTP Bank, însă tranzacția a fost respinsă în 2018 de către Banca Națională a României. 

viewscnt
Afla mai multe despre
eximbank
banca romaneaca
florin citu
ministerul finantelor