Guvernul a împrumutat 978 de milioane de lei la costuri în scădere

Guvernul a împrumutat 978 de milioane de lei la costuri în scădere
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 6 iul 2020

Ministerul Finanțelor a împrumutat din piață aproape 978 de milioane de lei, în principal de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Ofertele venite de la investitori au depășit 1 miliard de lei față de un prospect de 600 de milioane de lei. Obligațiunile, scadente în 40 de luni în octombrie 2023, poartă un randament mediu de 3,5% , similar unei emisiuni pe 46 de luni ținută la finele lunii iunie, respectiv mai mic decât cel de 3,71% pentru o emisiune pe aceeași serie din 17 iunie.

Randamentele sunt în scădere față de vârful atins la jumătatea lunii martie, dar arată încă faptul că investitorii consideră mai riscante titlurile românești. Astfel, chiar dacă Banca Națională a României a scăzut dobânda cheie cu 0,75 puncte procentuale la 1,75% și a și intervenit în piața secundară de titluri, randamentele medii la obligațiunile pe 10 ani sunt la circa 3,9%, nivel ușor peste cel de la începutul lunii martie.

În ultima lună curba randamentelor s-a aplatizat – dobânzile pe termen de 6-12 luni au crescut, în timp ce cele pe 3-10 ani scăzut ușor.

Guvernul are nevoie de împrumuturi din piață mai mari cu circa o treime decât anul trecut la 120 de miliarde de lei, un maxim istoric în termeni nominali. Consiliului Fiscal arată că necesarul de finanțare ar putea ajunge chiar la 144 de miliarde de lei, adică 14,3% din PIB, un nivel apropiat de maximul de 16,6% din PIB din 2009.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica