Isărescu: Amânarea dezbaterilor pe legea dării în plată e absolut normală. Parlamentarii să ia în considerare poziția Președinției

Isărescu: Amânarea dezbaterilor pe legea dării în plată e absolut normală. Parlamentarii să ia în considerare poziția Președinției
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 9 feb 2016

Guvernatorul BNR nu înțelege graba privind adoptarea legii dării în plată și spune că amânarea dezbaterilor din Senat este absolut normală, după ce o delegație de bancheri, inclusiv de la BNR, a mers ieri la politicieni și-au cerut răgaz. Mugur Isărescu a îndemnat parlamentarii să ia act de solicitările Președinției și ale BCE: “Facem inovație, descoperim motorul cu piper și spunem că funcționează…? Nu! Haideți să fim serioși aici”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Azi, senatorii din Comisia de buget, finanțe și bănci de la Senat ar fi trebuit să dezbată cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis cu privire la legea dării în plată.

Ieri, o delegație de bancheri, în frunte cu viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu ar fi trecut pe la Senat și ar fi discutat cu partidele politice, spun susținătorii dării în plată, așa că punctul de dezbatere pe această lege a dispărut de pe ordinea de zi. De intrat ar putea intra din nou abia săptămâna viitoare.

“Dacă s-a amânat, eu cred că este absolut normal. Ce i-a apucat graba asta. E o grabă mai greu de explicat”, a declarat Isărescu, la prezentarea noului raport asupra inflației.

Guvernatorul BNR respinge insinuările că în Parlament s-ar fi întâmplat ceva ocult.

“Este o procedură absolut legală. Procesul legislativ nu s-a încheiat. El se încheie când legea e semnată de președinte și publicată în Monitorul Oficial, ceea ce nu s-a întâmplat. Se discută în comisiile de specialitate. Acum se discută în Senat (…) Mai degrabă discuția, cum de s-au întâlnit, să se amâne, asta mi se pare că nu este…”, spune Isărescu.

Mai mult, BNR și Banca Centrală Europeană sunt obligate să emită opinii atunci când apar astfel de legi care afectează băncile, lucru care ar trebui știut de toată lumea, spune Isărescu.

”S-a pronunțat și BCE. Punctul de vedere este obligatoriu (...) Nu știm regulile Uniunii Europene?! Nu știm unde am intrat. Punctul de vedere al BCE este obligatoriu, mai ales că se vorbește de uniunea bancară, despre unificare, apropiere. Ce facem? Facem inovație, descoperim motorul cu piper și spunem că funcționează… Nu! Haideți să fim serioși aici”, declară Isărescu, cu o referire de subtext la avocatul Gheorghe Piperea, coautor al proiectului de lege și reprezentant al clienților în mai multe procese cu băncile.

BCR: Darea în plată închide programul Prima Casă. 6 din 10 români care vor o locuință nu se vor mai califica CITEȘTE ȘI BCR: Darea în plată închide programul Prima Casă. 6 din 10 români care vor o locuință nu se vor mai califica

Punctul de vedere al Președinției, care a criticat mai multe aspecte ale legii, ar trebui să cântărească greu în decizia legislativului.

“Fiecare frază din punctul de vedere al Președinției e o frază grea. Se vede de la distanță că e făcut de specialiști în drept, că e gândit. Un eventual act legislativ... eu cred că membrii comisiei citesc cu atenție aceste recomandări de la Președinție (…) Vă mai dau un element: legea are patru pagini, observațiile Președinției au cinci pagini”, a afirmat șeful băncii centrale.

Deputatul liberal Daniel Zamfir și Piperea susțin că, în urma discuțiilor avute cu delegația bancară, șefii de comisii parlamentare ar fi acceptat deja "excluderea Programului Prima Casa", dar și interdicția aplicării legii la creditele în derulare. Contactat de Profit.ro, șeful Comisiei de buget din Senat nu a confirmat informația, ci doar faptul că “au fost unele discuții” și că dezbaterile au fost amânate.

viewscnt
Afla mai multe despre
mugur isarescu
darea in plata
legea darii in plata