Legea cashback este valabilă de astăzi. Au fost însă atenționări că, în practică, nu poate fi aplicată

Legea cashback este valabilă de astăzi. Au fost însă atenționări că, în practică, nu poate fi aplicată
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 1 ian 2017

Legea cashback, pe baza căreia magazinele pot acorda, la cerere, până la 200 de lei cash clienților, iar comercianții cu cifră anuală de afaceri pornind de la 10.000 euro sunt obligați să accepte cardul de credit, trebuie aplicată de astăzi. Președintele Asociației Distribuitorilor de Aparate Electronice Fiscale din România, Velin Ganev, a atenționat însă recent, prin intermediul Profit.ro, că Legea este imposibil de aplicat din ianuarie, deoarece trebuie corelată cu legislația caselor de marcat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Legea, anunțată de Profit.ro din toamna anului 2015, stabilește că magazinele care vând cu amănuntul și acceptă să li se plătească prin card bancar pot acorda unui client, dacă acesta cere, bani cash până la 200 de lei, pe care îi vor recupera de pe cardul bancar al acestuia. Clientul care știe că, după ce iese din centrul comercial, va merge la un alt magazin unde nu poate plăti cu cardul va avea astfel asupra lui bani lichizi, fără să mai fie obligat să găsească un bancomat. 

De asemenea, comercianții cu amănuntul care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei au obligația de a accepta ca mijloc de plată și cardurile de debit și credit. Până acum, obligația de a accepta ca mijloc de plată și cardurile de debit și credit erau impuse comercianților cu amănuntul care realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 de euro.

Magazinele vor fi obligate să repare în 15 zile un produs abia cumpărat și să acorde un nou termen de garanție CITEȘTE ȘI Magazinele vor fi obligate să repare în 15 zile un produs abia cumpărat și să acorde un nou termen de garanție

Guvernul nu s-a opus acestui sistem, rezumându-se să întrebe Banca Națională dacă astfel de tranzacții pot fi acceptate. Răspunsul băncii a venit prompt: se poate cu mici condiții, iar cel puțin două bănci sunt deja pregătite să furnizeze acest serviciu de avansuri de numerar.

Președintele Asociației Distribuitorilor de Aparate Electronice Fiscale din România, Velin Ganev, a atenționat însă recent că Legea nu poate fi aplicată.

”În această Lege scrie că avansul în numerar trebuie să apară pe bonul fiscal. Noi am anunțat Ministerul Finanțelor că acest lucru este imposibil de aplicat la casele existente în piață, pentru că aceste case au fost validate tehnic în 1999 și noi nu putem face o modificare software la ele pentru că este interzis prin lege, adică nu poate fi trecut pe bonul fiscal. În plus, Legea nu are nici norme de aplicare. Trebuie și aici emisă o ordonanță de urgență pentru amânare. Această Lege se poate aplica numai după ce se fac normele și se lămuresc multe aspecte din ea și trebuie corelată cu Legea caselor de marcat”, explică Velin Ganev.

El arată că Legea cashback este bună în conceptul său, dar nu poate fi aplicată.

Monitorul Prețurilor a fost lansat, deocamdată doar în București. La ce magazine pot fi comparate prețurile CITEȘTE ȘI Monitorul Prețurilor a fost lansat, deocamdată doar în București. La ce magazine pot fi comparate prețurile

”Legea cashback a fost inițiativa Parlamentului, fără a cere punctul de vedere al Miisterului Finanțelor, de aceea Legea caselor de marcat merge într-o direcție, iar Legea cashback în altă direcție”, spune Ganev.

Guvernul nu a intervenit însă până acum cu clarificări și nici nu a amânat Legea, care trebuie aplicată astfel începând de astăzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
legea cashback
aplicare