Numărul de bancnote euro contrafăcute a ajuns anul trecut la cel mai scăzut nivel din 2003

Numărul de bancnote euro contrafăcute a ajuns anul trecut la cel mai scăzut nivel din 2003
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2021

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că în 2020 numărul de bancnote euro falsificate a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2003, se arată într-un comunicat al instituției cu sediul la Frankfurt.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Aproximativ 460.000 de bancnote false au fost retrase din circulație. Raportat la numărul bancnotelor euro autentice aflate în circulație, ponderea celor falsificate a atins un nivel minim istoric de 17 unități/milion, scrie Agerpres.

Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

Falsificatorii manifestă predilecție pentru bancnotele de 20 euro și 50 euro, acestea reprezentând împreună două treimi din numărul total de bancnote falsificate retrase din circulație în 2020. Bancnota de 20 euro a înlocuit-o pe cea de 50 euro ca fiind cupiura falsificată în cel mai mare număr. De asemenea, s-a înregistrat o majorare a ponderii bancnotelor falsificate de calitate inferioară. Acestea sunt ușor de depistat deoarece nu prezintă deloc elemente de siguranță, sau prezintă doar unele imitații extrem de slabe ale acestora.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

În pofida scăderii calității bancnotelor false, BCE sfătuiește în continuare publicul să rămână vigilent când primește bancnote, să-și amintească testul "atinge-privește-înclină" și să nu se bazeze pe un singur element de siguranță. Totodată, agenții profesioniști care operează cu numerar beneficiază continuu de cursuri de specializare, atât în Europa, cât și în afara acesteia, iar pentru a sprijini lupta Eurosistemului împotriva falsificării sunt puse la dispoziția publicului materiale informative ce sunt în permanență actualizate. De asemenea, BCE colaborează cu Europolul, Interpolul și Comisia Europeană pentru atingerea acestui obiectiv.

BCE și băncile centrale naționale (BCN) din zona euro sunt responsabile cu emisiunea de bancnote euro în cadrul zonei euro, cu garantarea disponibilității numerarului și cu menținerea încrederii în această monedă. În pofida impactului pandemiei asupra comportamentului de consum și de plată, numărul bancnotelor euro aflate în circulație a continuat să crească puternic, în timp ce numărul bancnotelor falsificate scoase din circulație a scăzut la un nivel minim istoric.

Încă din 2002, numărul și valoarea bancnotelor euro aflate în circulație au fost în creștere, iar dinamica acestora a fost, în general, mai alertă comparativ cu expansiunea economică, se arată în raportul BCE.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

În 2020, numărul și valoarea bancnotelor euro aflate în circulație au crescut cu aproximativ 10%. La sfârșitul anului, numărul bancnotelor euro aflate în circulație era de 26,5 miliarde, în valoare totală de 1 435 miliarde euro. Bancnota de 50 euro a reprezentat aproape jumătate din numărul și valoarea totală a bancnotelor aflate în circulație. La jumătatea lunii martie a anului 2020, după ce a fost declarată pandemia de COVID-19, s-a observat o creștere foarte puternică a cererii de numerar timp de câteva săptămâni, în special pentru cupiurile de 200 euro și 100 euro, pe măsură ce a crescut și cererea de dețineri preventive de numerar.

Evoluția a fost urmată, în lunile ulterioare, de o scădere a retragerilor regulate de numerar de către instituțiile de credit și a depunerilor lor de numerar la BCN din cauza măsurilor de izolare și a modificărilor tiparului de plăți, având drept rezultat reducerea volumului circuitului numerarului cu până la 20% în restul anului 2020, comparativ cu 2019. Cu toate acestea, numărul de bancnote aflate în circulație a continuat să crească pe parcursul anului, în principal ca urmare a amplificării incertitudinii și a tendinței generale de a acumula bancnote în situații de criză, apreciază BCE.

În termeni valorici, o pondere semnificativă din bancnotele euro este deținută în afara zonei euro, conform raportului BCE. Un studiu recent sugerează că ponderea bancnotelor euro estimate a fi în circulație în afara zonei euro este cuprinsă între 30% și 50% din valoarea totală a bancnotelor euro aflate în circulație. Același studiu prezintă dovezi conform cărora aceste bancnote sunt utilizate atât ca mijloc de tezaurizare, cât și pentru tranzacții. Același studiu prezintă dovezi conform cărora aceste bancnote sunt utilizate atât ca mijloc de tezaurizare, cât și pentru tranzacții.

FOTO Sony a prezentat trei noi smartphone-uri din seria Xperia, dintre care două flagship-uri CITEȘTE ȘI FOTO Sony a prezentat trei noi smartphone-uri din seria Xperia, dintre care două flagship-uri

Producția bancnotelor euro se împarte între BCN din zona euro, cărora li s-a alocat în total producerea a aproximativ 5,7 miliarde de bancnote în anul 2020.

Numărul total de monede euro aflate în circulație s-a mărit cu 2% în 2020, ajungând la 138 de miliarde la sfârșitul anului. Valoarea monedelor aflate în circulație a urcat la 30 miliarde euro, în creștere cu 1,4% față de finele anului 2019.

Anul trecut, 25,0 miliarde de bancnote cu o valoare totală de aproximativ 800 miliarde euro au fost depuse de instituțiile de credit la BCN din zona euro. Un procent de 12% (respectiv trei miliarde) din aceste bancnote a fost înlocuit cu bancnote noi pentru a menține calitatea ridicată a bancnotelor aflate în circulație.

În 2019, BCE a lansat un al doilea studiu privind atitudinile față de plăți ale consumatorilor din zona euro (Study on the payment attitudes of consumers in the euro area - SPACE), pentru a evalua utilizarea numerarului și a instrumentelor de plată fără numerar. Studiul a arătat că 73% din totalul plăților efectuate de consumatori la punctul de vânzare și prin tranzacții între persoane (person-to-person) au fost decontate în numerar. În termeni valorici, plățile în numerar au reprezentat 48% din valoarea totală a tranzacțiilor, fiind urmate de plățile cu cardul, care au însumat 41%.

Studiul a arătat, de asemenea, că pentru 55% dintre respondenți a fost important sau foarte important să aibă în continuare opțiunea de a plăti cu numerar în viitor. Rezultatele au mai evidențiat și faptul că 34% dintre respondenți păstrează rezerve de numerar, fie pentru tranzacții, fie ca economii.

Un sondaj efectuat la nivelul întregii zone euro în iulie 2020 a concluzionat că pandemia de COVID-19 a avut un impact puternic asupra comportamentului consumatorilor în materie de plăți, întrucât 40% dintre respondenți au raportat că au făcut mai puține plăți cu numerar. Măsurile de creștere a comodității mijloacelor de plată fără numerar au fost principalul motiv oferit pentru a justifica modificarea comportamentului de plată în urma pandemiei.

Departamentele de vânzări din cadrul companiilor, cele mai căutate de către candidați. Jumătate din aplicările lunare merg către joburile din vânzări CITEȘTE ȘI Departamentele de vânzări din cadrul companiilor, cele mai căutate de către candidați. Jumătate din aplicările lunare merg către joburile din vânzări

Strategia 2030 privind numerarul a Eurosistemului își propune să asigure accesul facil la numerar și acceptarea acestuia ca mijloc de plată, informează BCE.

Pentru a menține încrederea în bancnotele și monedele euro și libertatea de alegere a consumatorilor în ceea ce privește modalitatea de plată, în 2020 Consiliul guvernatorilor BCE a adoptat o nouă strategie privind numerarul. Strategia 2030 privind numerarul a Eurosistemului, publicată în decembrie 2020, definește prioritățile și obiectivele strategice care trebuie urmărite în viitor și are scopul de a asigura faptul că toți cetățenii și toate companiile din zona euro vor avea în continuare acces facil la serviciile cu numerar și că numerarul va rămâne un mijloc de plată general acceptat. Reducerea amprentei ecologice a bancnotelor euro și dezvoltarea în continuare a bancnotelor inovatoare și sigure sunt, de asemenea, elemente importante care vor fi abordate.

Pentru a atinge aceste obiective, Eurosistemul a început să analizeze acoperirea geografică a punctelor de servicii cu numerar ale instituțiilor de credit și evoluția comisioanelor standard percepute de acestea clienților lor pentru depunerea și retragerea bancnotelor și monedelor. În plus, BCE și BCN au inițiat un dialog strâns cu comunitatea bancară și cu alte părți implicate în circuitul numerarului referitor la caracterul adecvat al serviciilor cu numerar, deoarece instituțiile de credit vor continua să fie principalii actori ai sistemului de distribuție de numerar de tip retail și vor continua să verifice autenticitatea și calitatea bancnotelor aflate în circulație. După izbucnirea pandemiei, BCE și BCN, în strânsă cooperare cu toate părțile implicate în materie de numerar, au depus eforturi susținute pentru a depăși provocările legate de măsurile de izolare și pentru a atenua efectul perturbator resimțit de către circuitele naționale de numerar.

De la apariția COVID-19, BCE a colaborat îndeaproape cu mai multe laboratoare pentru a determina ce impact ar putea avea utilizarea numerarului în răspândirea virusului. Au fost evaluate două aspecte conexe, dar diferite: în primul rând, intervalul de timp în care virusul poate supraviețui pe suprafața bancnotelor și a monedelor (capacitate de supraviețuire); în al doilea rând, cantitatea de virus care poate fi transferată de pe respectivele suprafețe pe mâna unei persoane (transferabilitate). Rezultatele acestor teste susțin opiniile exprimate anterior de numeroase organizații de prestigiu, conform cărora riscul de transmitere prin utilizarea numerarului este redus. Testele au demonstrat că acea cantitate de virus care poate fi transferată prin utilizarea numerarului pentru plăți este atât de scăzută încât riscul de infectare este nesemnificativ.

viewscnt
Afla mai multe despre
bancnote euro
bce