O reducere a dobânzii BCE în primăvară rămâne probabilă - guvernator Banca Franței

O reducere a dobânzii BCE în primăvară rămâne probabilă - guvernator Banca Franței
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mar 2024

Banca Centrală Europeană va reduce probabil ratele dobânzilor în primăvară, între aprilie și sfârșitul lunii iunie, a declarat guvernatorul Banque de France, François Villeroy de Galhau, adăugând că ținta de inflație de 2% este la îndemână, potrivit agenției Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

„Vom aduce inflația la 2% până anul viitor. Aceasta nu este doar o prognoză a Banque de France, este, în lipsa unor surprize, un angajament”, a declarat el pentru franceinfo.

FOTO Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA, demarează cea de-a doua fază a proiectului imobiliar Timpuri Noi Square. Valoarea de investiție - peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA, demarează cea de-a doua fază a proiectului imobiliar Timpuri Noi Square. Valoarea de investiție - peste 100 milioane euro

„Consecințele pe care ar trebui să le tragem noi – noi, Banca Centrală Europeană – este probabil să reducem ratele în primăvară”, a mai spus el.

Întrebat când va fi luată o astfel de decizie, François Villeroy de Galhau a răspuns: „poate mai probabil în luna iunie”, scrie G4Media.ro.

Site-ul Băncii Centrale Europene menționează două reuniuni de politică monetară de acum până în vară, una pe 11 aprilie și cealaltă pe 6 iunie.

Potrivit ECBWATCH, peste 90% din piețele monetare consideră probabilă o reducere a dobânzii în iunie. Pe ansamblul anului, operatorii se așteaptă la reduceri de 95 de puncte de bază ale ratelor.

Guvernatorul Banque de France a comentat, de asemenea, previziunile economice publicate marți de instituția sa, care se așteaptă acum la o creștere economică limitată la 0,8% în 2024, după 0,9% în 2023, o proiecție mai puțin optimistă decât cea a guvernului, care țintește 1,0%, după ce prevăzuse anterior 1,4%.

„Guvernul și-a corectat prognoza la 1,0% și cred că acest lucru a fost esențial. Astăzi, noi suntem la 0,8%, guvernul la 1,0% (…), aceasta este marja de incertitudine.”

„Există o anumită reziliență în economia franceză”, a subliniat el, deplângând totodată că „economia franceză (a) încetinit mult de la invazia rusă în Ucraina”.

„Există un cost economic al acestei invazii pe care îl vedem”.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi