Rădulescu, BNR: Dobânda care variază în funcție de politica băncii reprezintă o clauză abuzivă

Rădulescu, BNR: Dobânda care variază în funcție de politica băncii reprezintă o clauză abuzivă
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 17 nov 2015

Dobânda care variază în funcție de politica băncii și nu în funcție de indicatorii pieței, precum Euribor, reprezintă o clauză abuzivă, a declarat Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate Financiară din Banca Națională a României. Clauzele de acest tip privind variația dobânzii au făcut obiectul a mii de procese și sunt atacate acum de ANPC, care vrea să le scoată din toate contractele.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Băncile au acordat, în perioada de boom, credite cu dobânzi variabile calculate în funcție de indicatori interni, și nu de referințele din piață, iar în timpul crizei au crescut dobânzile clienților, în loc să le reducă, după ce referințele au scăzut la minime istorice. 

“A fost o problemă de transparență”, a declarat Rădulescu, la un seminar pe teme bancare, organizat de  BNR și Alpha Bank la Sinaia.

“Unele dintre credite au fost acordate cu o dobânda care nu spunea că plecam de la Euribor și adăugam o marjă, ci că dobânda varia în funcție de politica băncii. Aceasta reprezintă o clauză abuzivă”, a spus oficialul BNR și a explicat că acesta este motivul pentru care instanțele au eliminat acele clauze din contracte.

Toate procesele dintre bănci și Autoritatea Consumatorilor se mută la secțiile civile ale tribunalelor CITEȘTE ȘI Toate procesele dintre bănci și Autoritatea Consumatorilor se mută la secțiile civile ale tribunalelor

Rădulescu a supervizat întocmirea raportului privind stabilitatea financiară, ediția 2015, în care BNR arată că băncile au utilizat dobânzi greu de înțeles pentru clienți și comisioane excesive în perioada de boom, ce a ținut până în 2008.

În 2010, când România a implementat, prin OUG 50/2010, o directivă europeană transparentizarea clauzelor contractuale, BNR a ținut partea băncilor. Legea a fost aprobată în defavoarea consumatorilor, care au început cu miile să deschidă procese comerciale.

Băncile au crescut atunci marjele din contracte, dacă acestea existau, și au adăugat cotațiile Euribor, Libor sau Robor, în funcție de valuta creditului, aflate spre minimele istorice. Astfel, clienții unor bănci au ajuns să aibă marje de 10% în contractele de credit ipotecar.

BNR a sprijinit băncile și în 2013, când a solicitat amânarea unor noi prevederi la Legea 193/2000, care spun că o clauză constatată ca abuzivă în urma unei acțiuni a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în instanță trebuie eliminată din toate contractele.

Modificările au intrat în vigoare în octombrie 2013, iar de atunci ANPC se judecă în 37 de procese cu băncile pe clause care vizează dobânzile și comisioanele din contracte.

ANPC a câștigat, pe fond, trei litigii, cu OTP Bank, Banca Românească și Alpha Bank, și mai așteaptă soluția magistraților și în procesele cu BCR, Volksbank, Credit Europe (banca și instituția financiară nebancară), Raiffeisen Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Alpha Bank, ING Bank și BCR Banca pentru Locuințe.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
eugen radulescu
clauze abuziva
dobanda bancii