Ministerul Finanțelor a inițiat un demers de identificare a proiectelor de investiții care pot fi implementate prin mecanisme de parteneriat public-privat (PPP), cu scopul de a crea un portofoliu de astfel de proiecte. Mai multe ministere trebuie să trimită până la final de iulie lista proiectelor. Finanțele nu au precizat ce vor face mai departe și ce demersuri vor fi inițiate pentru atragerea de investitori privați în astfel de parteneriate. România a înregistrat, până în prezent, un număr redus de proiecte implementate prin PPP.
Termenul de transmitere a proiectelor este scurt, până la final de iulie, astfel că acest mecanism va fi, probabil, folosit pentru proiecte din sectorul public care rămân fără finanțare bugetară. Guvernul intenționeză să prioritizeze investițiile ca parte a măsurilor pentru stabilizarea finanțelor statului.
Ministerul Finanțelor a anunțat astăzi lansarea demersului interinstituțional pentru construirea unui portofoliu de proiecte de investiții care pot fi implementate prin mecanisme de parteneriat public-privat (PPP), cu impact economic și social major. Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a transmis solicitări oficiale către ministerele de linie pentru identificarea și evaluarea proiectelor relevante care pot fi structurate sub forma unor parteneriate public-private.

„Fiecare minister este invitat să transmită, până la finalul lunii iulie a.c., o analiză internă a proiectelor de investiții, incluzând informații esențiale precum: obiectivul proiectului, indicatorii tehnico-economici, valoarea estimată a investiției, stadiul de pregătire (temă de proiectare, studii de prefezabilitate sau fezabilitate), situația terenurilor implicate (proprietate, necesar de expropriere), precum și avizele sau autorizațiile deja obținute”, a declarat Nazare, potirvit unui comunicat transmis de minister.
Tot în sprijinul dezvoltării proiectelor PPP, în decembrie 2024, a fost aprobat Ordinul nr.6695/17.12.2024 privind publicarea ghidurilor și metodologiilor pentru înțelegerea și aplicarea cadrului PPP, iar în perioada 26–29 mai 2025 a avut loc prima sesiune extinsă de instruire dedicată autorităților publice centrale și locale.
Ministerele vizate pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte PPP includ
- Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Ministru Florin-Ionuț Barbu
- Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - Ministru Diana-Anda Buzoianu
- Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației - Ministru Cseke Attila Zoltán
- Ministerul Educației și Cercetării - Ministru Daniel-Ovidiu David
- Ministerul Energiei - Ministru Bogdan-Gruia Ivan
- Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenorialului și Turismului - Ministru Radu-Dinel Miruță
- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene - Ministru Dragoș-Nicolae Pîslaru
- Ministerul Sănătății - Ministru Alexandru-Florin Rogobete
- Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Ministru Ciprian-Constantin Șerban

România a înregistrat, până în prezent, un număr redus de proiecte implementate prin PPP, comparativ cu alte state europene care au valorificat acest instrument pentru dezvoltarea infrastructurii, a serviciilor publice și a altor domenii esențiale. Ministerul Finanțelor urmărește, prin acest efort, să contribuie la creșterea capacității instituționale pentru promovarea de proiecte viabile și sustenabile, în colaborare cu sectorul privat.