Secretarul general al Națiunilor Unite denunță taxele de "prădători" aplicate țărilor sărace de către cele bogate

Secretarul general al Națiunilor Unite denunță taxele de "prădători" aplicate țărilor sărace de către cele bogate
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2023

Secretarul general al Națiunilor Unite a denunțat sâmbătă dobânzile de "prădători" aplicate de țările bogate celor sărace și explozia prețurilor la energie, la deschiderea summit-ului țărilor cel mai puțin dezvoltate de la Doha.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Antonio Guterres a cerut țărilor bogate un ajutor de aproximativ 500 de miliarde de dolari pe an pentru cele mai sărace țări de pe planetă, „blocate în cercuri vicioase care fac dezvoltarea dificilă, dacă nu imposibilă”, potrivit agenției News.ro.

Potrivit acestuia, „dezvoltarea economică este dificilă atunci când țările nu au resurse, sunt paralizate din cauza datoriilor și încă se luptă cu nedreptatea istorică a unui răspuns inegal la Covid-19”.

Cele mai sărace țări au denunțat în repetate rânduri o distribuție nedreaptă a vaccinurilor, concentrată în Europa și în America de Nord.

„Lupta împotriva unei catastrofe climatice pe care nu ați provocat-o este imposibilă atunci când costul capitalului crește vertiginos”, iar ajutorul financiar este „doar o picătură într-o găleată”, a adăugat Guterres.

Liderii și reprezentanții din 33 de țări africane, 12 țări din Asia-Pacific și Haiti se întâlnesc la cinci decenii după ce ONU a creat categoria țărilor cel mai puțin dezvoltate (LDC) pentru a oferi sprijin internațional special celor mai vulnerabili și dezavantajați membri.

Un plan de acțiune pentru aceste țări a fost adoptat la Adunarea Generală a ONU anul trecut.

Cu toate acestea, nu sunt așteptate angajamente financiare majore la summitul de la Doha, amânat de două ori din cauza coronavirusului.

Afganistanul și Myanmar nu sunt prezente, guvernele lor nefiind recunoscute de membrii ONU.

viewscnt
Afla mai multe despre
onu
imprumuturi
energie