Șeful Rezervei Federale a SUA: S-ar putea să nu fie nevoie să mărim dobânzile atât de mult cât ne așteptat

Șeful Rezervei Federale a SUA: S-ar putea să nu fie nevoie să mărim dobânzile atât de mult cât ne așteptat
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mai 2023

Președintele Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, a declarat vineri că stresul din sectorul bancar ar putea însemna că ratele dobânzilor nu vor trebui să fie mărite atât de mult cât erau așteptările, pentru a controla inflația.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Vorbind la o conferință monetară de la Washington DC, liderul băncii centrale a menționat că inițiativele Fed folosite pentru a contracara problemele băncilor mijlocii au împiedicat în mare parte să apară scenariile cele mai defavorabile, transmite CNBC, preluat de News.ro.

Dar el a remarcat că problemele de la Silicon Valley Bank și de la alte instituții financiare ar putea încă să se răspândească în economie.

”Instrumentele de stabilitate financiară au contribuit la calmarea condițiilor din sectorul bancar. Evoluțiile de acolo, pe de altă parte, contribuie la înăsprirea condițiilor de creditare și este probabil să influențeze creșterea economică, angajările și inflația”, a spus el în cadrul unui panel de politică monetară.

”Așadar, ca rezultat, este posibil ca dobânda noastră de politică monetară să nu fie nevoie să crească atât de mult cum ar fi fost altfel necesar pentru a ne atinge obiectivele. Desigur, amploarea acestui lucru este foarte incertă”, a adăugat el.

Powell a făcut aceste afirmații în timp ce piețele anticipau în cea mai mare parte ca Fed să ia o pauză de la seria de creșteri ale ratelor pe care a început-o în martie 2022, la ședința sa viitoare din iunie.

În vara anului trecut inflația din SUA se afla la un nivel maxim în 41 de ani. În general, Powell a spus că inflația este încă prea mare.

”Mulți oameni se confruntă în prezent cu o inflație ridicată, pentru prima dată în viața lor. Nu este un titlu de prima pagină pentru a spune că chiar nu le place”, a spus Powell în timpul unui forumla care a fost prezent și fostul președinte al Fed Ben Bernanke.

”Credem că eșecul de a reduce inflația nu numai că ar prelungi durerea, ci ar crește, în cele din urmă, costurile sociale ale revenirii la stabilitatea prețurilor, provocând un prejudiciu și mai mare familiilor și întreprinderilor și ne propunem să evităm acest lucru, rămânând neclintiți în urmărirea obiectivelor noastre”, a adăugat el.

Powell a caracterizat politica actuală a Fed ca fiind ”restrictivă” și a spus că deciziile viitoare vor depinde de date, în loc să fie un curs prestabilit.

Comitetul Federal pentru Piața Deschisă a majorat dobânda de referință a împrumuturilor la o țintă de 5%-5,25%, de la aproape zero unde se afla încă de la începuturile pandemiei de Covid.

Economiștii, inclusiv cei de la Fed, au prezis de mult timp că majorările dobânzilor ar trage economia cel puțin într-o recesiune superficială, probabil mai târziu în acest an.

PIB-ul SUA a crescut sub așteptări, într-un ritm anual de 1,1%, în primul trimestru, dar este pe cale să se accelereze la un avans de 2,9% în trimestrul al doilea, potrivit Fed din Atlanta.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
rezerva federala
inflatie
dobanzi