VIDEOCONFERINȚA Profit.ro - Piața imobiliară în contextul COVID -19. Cosmin Călin, Banca Transilvania: Proiectele imobiliare în curs vor fi finalizate, cele noi vor fi temporizate până la revenirea cererii

VIDEOCONFERINȚA Profit.ro - Piața imobiliară în contextul COVID -19. Cosmin Călin, Banca Transilvania: Proiectele imobiliare în curs vor fi finalizate, cele noi vor fi temporizate până la revenirea cererii
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 28 mai 2020

Luna mai a venit cu o revigorare importantă a interesului pentru proiectele imobiliare și încă nu se vede o scădere puternică a cererii, spune Cosmin Călin, director Large Corporate la Banca Transilvania, în cadrul videoconferinței Profit.ro – Noi provocări pentru piața imobiliară în contextul COVID 19. Călin estimează că șantierele care sunt în construcție vor fi finalizate în termen, în timp ce investiția în proiecte noi va fi amânată.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Videoconferința, transmisă în direct și la Profit TV, a fost organizată cu sprijinul Banca Transilvania, Ceetrus, Genesis Property și Popovici Nițu Stoica&Asociații.

“Este un context atipic”, spune Cosmin Călin. “Luna aprilie a fost total atipică, din cauza restricțiilor. De aceea, clienții finali nu au putut să viziteze șantierele. Luna mai a arătat niște rezultate interesante. Proiectele pe care le finanțăm și le susținem au avut o revigorare destul de mare. A fost foarte important faptul că șantierele au continuat, că au văzut un progres, chiar și pe camere online, și că activitatea nu s-a stopat.”

Călin se așteaptă la o schimbare a preferințelor consumatorilor, dar în acest moment Banca Transilvania nu vede o scădere puternică a cererii în proiectele pe care le finanțează.

“Șantierele care sunt la început o să aibă mai multe provocări. Poate o serie de dezvoltatori își vor amâna sau temporiza investiția. Dar șantierele care sunt în curs și au peste 60-70% grad de completare vor continua, iar livrările vor fi cel puțin în graficul estimat inițial”, spune oficialul Băncii Transilvania.

VIDEOCONFERINȚA Profit.ro - Piața imobiliară în contextul COVID -19. Cosmin Călin, Banca Transilvania: Proiectele imobiliare în curs vor fi finalizate, cele noi vor fi temporizate până la revenirea cererii

Călin adaugă că există discuții săptămânale cu dezvoltatori, aceștia fiind interesați de poziționarea strategică a băncii. “Până cererea va reveni acolo unde a fost, cred că proiectele aflate la început vor fi un pic temporizate”, spune directorul.

Prea devreme pentru a vorbi de creditele neperformante

Guvernul a permis persoanelor fizice și firmelor afectate de pandemie să amâne ratele la bănci pe o perioadă de până la 9 luni. Ce se va întâmpla cu aceste credite dacă economica nu-și va reveni rapid.

“Cred că, în primul rând, în această perioadă vorbim de solidaritate”, spune Cosmin Călin. “Nu aș putea cuantifica acum un impact. Noi suntem optimiști. Așa cum acest context pandemic a apărut brusc, îl urmărim și sperăm într-o revigorare”.

Călin spune că este foarte prematur să vorbim de evoluția creditelor nepeformante, în condițiile în care OUG 37 încă se aplică. Banca primise aproape 30.000 de solicitări de amânare a ratelor până pe 7 mai.

Banca Transilvania a raportat în trimestrul 1 o creștere a împrumuturilor de 1,9% față de finele lui 2019 la un sold total de 40,35 miliarde de lei.

Banca avea în bilanțuri credite corporate de 13,1 miliarde de lei, în creștere față de un nivel de 12,7 miliarde  de lei la finele anului trecut, și credite imobiliare de 12,2 miliarde de lei acordate persoanelor fizice.

BT avea la 31 martie peste 2,9 milioane de clienți retail, 310.000 de clienți IMM & Micro și peste 10.000 de clienți corporate.

Profitul net al grupului a scăzut cu 40% față de aceeași perioadă din 2019 la 401 milioane de lei, mai ales ca urmare a creșterii costurilor cu riscul.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
cosmin calin
piata imobiliara