BCE va ordona UniCredit să își reducă afacerile cu Rusia

BCE va ordona UniCredit să își reducă afacerile cu Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2024

Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să își reducă afacerile cu Rusia, pe măsură ce organismele de reglementare vor să întrerupă legăturile Moscovei cu sectorul financiar european, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea discuțiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Solicitările formulate de BCE către UniCredit, a doua mare bancă europeană care mai este prezentă încă în Rusia, vor fi similare cu cele adresate grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai importantă bancă europeană prezentă în Rusia, au precizat sursele care au dorit să își păstreze anonimatul.

FOTO Umbrărescu a adus mari utilaje la tunelurile Lugoj-Deva, pentru care a angajat mineri CITEȘTE ȘI FOTO Umbrărescu a adus mari utilaje la tunelurile Lugoj-Deva, pentru care a angajat mineri

Joi, Raiffeisen Bank International a anunțat că se așteaptă să i se ceară de către BCE să reducă operațiunile de creditare și plăți care implică Rusia într-un interval stabilit de timp. Solicitările BCE, care potrivit băncii austriece ar urma să fie anunțate "în curând", vor reprezenta o lovitură pentru RBI, care până acum a rezistat presiunilor venite de la organismele internaționale de reglementare să își reducă legăturile cu Moscova, scrie Agerpres.

În cazul UniCredit, sursele citate de Reuters susțin că, după mai multe luni de discuții, BCE urmează să trimită băncii italiene un ordin obligatoriu, ceea ce ar însemna o intensificare semnificativă a presiunilor, pentru a-și reduce afacerile cu Rusia. Acesta ar fi penultimul pas înainte ca BCE să impună penalități, precum amenzi.

Un avertisment formal venit de la BCE pentru UniCredit ar oferi băncii italiene o ultimă oportunitate pentru a evita o astfel de procedură de respectare a legii din partea unui organism de supervizare, care ar putea conduce la sancțiuni, a precizat o altă sursă din apropierea acestui dosar.

La doi ani de la debutul invaziei rusești din Ucraina, organismele europene de reglementare își intensifică presiunile asupra băncilor occidentale, în condițiile în care conflictul nu dă semne de calmare. Cu toate acestea, două dintre cele mai mari bănci europene, RBI și UniCredit, continuă să facă afaceri în Rusia, ceea ce a alertat autoritățile din SUA. 

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit
bce
rusia