Brexitul ar putea costa Marea Britanie până la 66 de miliarde de lire sterline anual

Brexitul ar putea costa Marea Britanie până la 66 de miliarde de lire sterline anual
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 11 oct 2016

Marea Britanie ar putea pierde venituri din impozite și taxe de până la 66 miliarde de lire sterline (81 milioane de dolari)  pe an în cazul în care ipoteza unui “Brexit dur” se va adeveri, potrivit unor documente guvernamentale obținute de The Times. Lira sterlină și-a extins declinul după apariția acestor informații, coborând sub 1,23 dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit documentelor citate de Times, PIB-ul Marii Britanii s-ar putea reduce cu 5,4%- 9,5% în următorii 15 ani, în cazul în care Regatul Unit va părăsi piața unică europeană și se va întoarce la regulile comerciale ale World Trade Organization.

În jurul orei 13:00, lira sterlină era în scădere cu circa 0,6% față de moneda americană, la 1,2283 dolari pe unitate. Pe parcursul zilei, lira a coborât până la 1,2279 dolari.

Estimările din documentele menționate sunt cele prezentate de fostul ministru britanic de Finanțe, George Osborne, în aprilie, înainte de referendumul legat de Brexit. Deși multe voci au afirmat, la acel moment, că prognozele sunt nerealiste, guvernul britanic a inclus aceste calcule în analizele sale.

Cel mai scăzut nivel atins de lira sterlină față de dolar din ultimele patru decenii, de circa 1,05 dolari pe unitate, a fost atins în februarie 1985. Datele Băncii Angliei arată că lira sterlină nu a coborât la paritate cu dolarul în ultima sută de ani, dar scenariul potrivit căruia cele două monede ar putea ajunge la egalitate din cauza Brexitului devine tot mai plauzibil pentru unii traderi și analiști.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat, recent, că va lansa procedurile formale pentru ieșirea țării din blocul comunitar, prin invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, până la finele lunii martie a anului viitor. Procesul de retragere ar urma să se finalizeze într-o perioadă de până la doi ani.

May a reiterat că va lua măsuri pentru reducerea imigrației, intenție aspru criticată de Bruxelles și care ar putea conduce la un așa numit Brexit dur pentru Marea Britanie, în condițiile în care liderii UE au declarat că Regatul Unit nu își va putea păstra privilegiile comerciale dacă nu respectă normele comunitare în privința liberei circulații a cetățenilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
marea britanie
lira
osborne
may
times
documente
taze
piata unica
acord comercial