Bulgaria a aderat la Uniunea bancară europeană în vederea adoptării euro

Bulgaria a aderat la Uniunea bancară europeană în vederea adoptării euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 oct 2020

Bulgaria, țară care împreună cu Croația se pregătește să adere la zona euro, s-a alăturat joi în mod oficial Uniunii Bancare Europene, a anunțat Banca Centrală a Bulgariei (BNB), informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Această aderare va permite Băncii Centrale Europene (BCE) să supervizeze în mod direct primele cinci bănci din Bulgaria, a precizat directorul diviziei de supervizare din cadrul BNB, Radoslav Milenkov, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Dacia Spring va fi lansată luna aceasta în cadrul unui minisalon auto al Grupului Renault la Paris CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dacia Spring va fi lansată luna aceasta în cadrul unui minisalon auto al Grupului Renault la Paris

Uniunea Bancară Europeană, înființată în 20212 după criza financiară globală, este un sistem de supraveghere a băncilor și de rezoluție a falimentelor băncilor, pus la punct la nivelul Uniunii Europene și care este supus acelorași reguli pe continent. Obiectivul este garantarea siguranței și fiabilității sectorului bancar din UE.

Aderare la Uniunea bancară europeană este una din condițiile impuse în momentul aderării Bulgariei și Croației la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), la data de 10 iulie 2012, care va permite celor două state să devină membre ale zonei euro peste câțiva ani.

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluția cursului de schimb al monedei unei țări candidate trebuie să rămână într-un interval de variație de plus/minus 15% față de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro. Bulgaria îndeplinește deja această condiție deoarece moneda națională, leva, este ancorată de euro la un curs de schimb fix pe care Sofia s-a angajat să nu îl modifice.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
uniunea bancară europeană