Bursele europene și petrolul au început luna aprilie cu stângul

Bursele europene și petrolul au început luna aprilie cu stângul
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 apr 2016

Principalele burse europe au încheiat prima sesiune din aprilie în teritoriu negativ, influențate de evoluția piețelor asiatice și evoluția companiilor energetice, în condițiile în care petrolul West Texas a pierdut tot avansul înregistrat de la începutul anului, după ce Arabia Saudită a spus că nu va plafona producția dacă Iranul nu va face același lucru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cotațiile petrolului au scăzut vineri cu până la 4,2% în urma declarațiilor prințului Mohammed bin Salman, al doilea la succesiunea tronului Arabiei Saudite, potrivit cărora cel mai mare exportator de petrol din lume nu va îngheța producția la nivelul lunii ianuarie decât dacă Iranul se va alătura inițiativei.

Petrolul Brent s-a depreciat cu 3,8%, la 38,78 dolari/baril, de la 40,33 dolari/baril la închiderea de joi, potrivit datelor MarketWatch. În jurul orei 19:30, petrolul WTI (West Texas Intermediate) se tranzacționa pe bursa de la New York la 36,91 dolari/baril, după ce anterior a atins un minim intraday de 36,72 dolari, o scădere cu 4,2% față de referință. Petrolul WTI a pierdut astfel câștigul înregistrat după primul trimestru, de circa 4%.

Declinul cotațiilor petroliere s-a reflectat în scăderi de 3-4% la nivelul acțiunilor companiilor din sector.

Tranzacții de peste 2 miliarde lei pe bursă, în primul trimestru al anului CITEȘTE ȘI Tranzacții de peste 2 miliarde lei pe bursă, în primul trimestru al anului

Indicele Stoxx Europe 600 a închis ziua cu o scădere de 1,3%, după un prim trimestru în care a coborât cu 7,7%, cel mai slab început de ani începând cu 2009, scrie Bloomberg.

Bursa de la Frankfurt a încheiat pe minus cu 1,7%, piețele de capital de la Paris și Madrid au scăzut cu 1,4%, iar bursa de la Londra cu 0,5%.

De cealaltă parte a Atlanticului, piața newyorkeză a trecut pe creștere ca urmare a datelor pozitive despre piața muncii. Economia Statelor Unite a creat 215.000 de noi locuri de muncă luna trecută, mai puține decât în februarie, când au fost create 242.000 de posturi, dar peste estimările analiștilor. Totodată, salariul mediu orar a avansat ușor, la 25,43 de dolari, de la 25,35 de dolari cu o lună în urmă, potrivit datelor Biroului de statistică a muncii din SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
burse europene
petrol
cotatii