Coroana Suediei a atins un nou minim record

Coroana Suediei a atins un nou minim record
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iun 2023

Coroana Suediei a atins joi un nou minim record, după ce banca centrală a țării a majorat dobânzile și a minimizat posibilitatea intervențiilor pe piață, pe măsură ce moneda scade și economia încetinește, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Moneda suedeză a scăzut joi la 0,0844 coroane pentru un euro joi, după ce Riksbank a anunțat că va majora ratele dobânzilor cu 0,25 de puncte procentuale. Coroana a coborât, de asemenea, și față de dolarul american, scrie News.ro.

Analiștii se așteaptă ca leul să se întărească grație intrărilor de fonduri generate de IPO-ul de la Hidroelectrica CITEȘTE ȘI Analiștii se așteaptă ca leul să se întărească grație intrărilor de fonduri generate de IPO-ul de la Hidroelectrica

Dobânda de politică monetară se situează acum la 3,75%, iar cifra este în conformitate cu prognozele făcute de analiștii chestionați de Reuters.

Banca anticipează, de asemenea, ”cel puțin încă o creștere” anul acesta.

”Inflația este în scădere, dar este încă mult prea mare”, a spus Riksbank într-un comunicat.

Noile date privind prețurile serviciilor și o coroană mai slabă înseamnă că inflația încetinește ”mai lent decât era așteptat”, se arată în comunicat.

O opțiune disponibilă băncii centrale suedeze este intervenția valutară și se părea că Riksbank ar fi putut înclina în această direcție, după ce a început să analizeze posibilitatea de a acoperi o parte din rezervele sale valutare.

Dar guvernatorul Băncii Riksbank, Erik Thedeen, a spus, într-o conferință de presă, că acest tip de mișcare ”nu a fost o intervenție valutară ascunsă”.

El a adăugat că este ”foarte sceptic față de intervențiile valutare”.

O slăbiciune suplimentară a coroanei ar putea împinge banca centrală mai aproape de a lua în considerare o intervenție pe piața valutară, potrivit unei note a ING, dar un averisment în acest sens este ”mai probabil” decât acțiunea efectivă, au spus cercetătorii.

Intervenția valutară nu este prima soluție a Riksbank pentru a consolida coroana, dar ”este cu siguranță un instrument pe care îl au în cutia lor de instrumente”, a declarat Patrik Sandell, director de management al riscului financiar la KPMG, pentru CNBC.

viewscnt
Afla mai multe despre
coroana suediei
bani