Doi angajați ai unei bănci, cercetați într-un dosar de fraudă. Unul dintre ei și-a însușit peste 137.000 de euro din contul unui client, fiind ajutat de al doilea

Doi angajați ai unei bănci, cercetați într-un dosar de fraudă. Unul dintre ei și-a însușit peste 137.000 de euro din contul unui client, fiind ajutat de al doilea
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 apr 2024

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetați pentru acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, fals informatic și fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce unul dintre ei, ajutat de celălalt, a creat un cont de internet banking pe numele unui client și apoi a scos bani din contul acestuia. Prejudiciul cauzat persoanei vătămate se ridică la aproape 140.000 de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au pus în mișcare, în data de 25 aprilie, acțiunea penală împotriva a doi bărbați cercetați pentru infracțiuni de acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, fals informatic și fals în înscrisuri sub semnătură private, scrie News.ro.

ANRE anunț: Ce se întâmplă cu obligativitatea montării contoarelor de măsurare a energiei electrice produse în instalațiile prosumatorilor CITEȘTE ȘI ANRE anunț: Ce se întâmplă cu obligativitatea montării contoarelor de măsurare a energiei electrice produse în instalațiile prosumatorilor

Este vorba despre doi funcționari ai unei bănci, unul în vârstă de 25 de ani, celălalt de 28 de ani.

”În sarcina primului inculpat, funcționar bancar, în vârstă de 25 ani, procurorii au reținut următoarea situație de fapt: în data de 04.02.2021, în calitate de funcționar bancar, profitând de faptul că avea cunoștință despre datele personale și bancare ale persoanei vătămate în vârsta de 64 de ani, a procedat la introducerea, fără drept, de date informatice în sistemul informatic al băncii, respectiv nume, prenume, adresa de e-mail și număr de telefon, în vederea activării serviciului de internet banking pe conturile persoanei vătămate. După ce a dobândit accesul la serviciul de internet banking a răscumpărat unitățile de fond deținute de persoana vătămată la respectiva unitate bancară, sumele rezultate fiind utilizate pentru transferuri în interes personal. Ulterior, în perioada 01.11.2021-11.01.2023, a accesat, fără drept, contul de internet banking al persoanei vătămate în vârsta de 64 de ani, și a efectuat în mod fraudulos un număr de 140 de operațiuni de transfer de fonduri în conturile sale personale, cauzând persoanei vătămate un prejudiciu de 137.286,15 euro și 5.748,38 lei”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Al doilea inculpat, în vârstă de 28 de ani, este suspectat că în 29 aprilie 2022, în calitate de funcționar bancar, profitând de faptul că avea cunoștință despre datele personale și bancare ale persoanei vătămate, a modificat, fără drept, în sistemul informatic al băncii datele informatice aparținând persoanei vătămate cu cele ale inculpatului în vârstă de 25 de ani, respectiv numărul de telefon și adresa de e-mail, în scopul efectuării unor operațiuni financiare frauduloase de transfer de fonduri din conturile bancare ale persoanei vătămate.

Săptămâna aceasta, joi, anchetatorii au făcut trei percheziții domiciliare în județele Ilfov și Prahova, în dosarul care îi vizează pe cei doi.

Inițial, ambii au fost reținuți pentru 24 de ore. Pentru funcționarul suspectat că a luat banii din contul clientului băncii, procurorii cer arestarea preventivă, în timp ce complicele acestuia a fost plasat sub control judiciar.

viewscnt
Afla mai multe despre
fraudă
cont