Dolarul continuă să domine rezervele valutare globale

Dolarul continuă să domine rezervele valutare globale
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 oct 2023

Ponderea dolarului american în rezervele valutare globale raportate Fondului Monetar Internațional a fost de 58,9% în trimestrul al doilea, neschimbată față de primele trei luni ale anului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Creanțele în dolari americani au crescut cu 0,8%, până la 6.576 miliarde de dolari în al doilea trimestru, dar au scăzut cu 1% față de anul precedent, scrie News.ro.

Apple va integra un motor de căutare propriu pe dispozitivele companiei CITEȘTE ȘI Apple va integra un motor de căutare propriu pe dispozitivele companiei

Ponderea monedei euro a crescut ușor în ultimele trei luni, până la 19,9%, în trimestrul al doilea, de la 19,8%.

Creanțele în euro au crescut cu 1% în trimestrul respectiv și cu 2% față de anul precedent.

"Dolarul este în continuare moneda dominantă în schimburile valutare și finanțarea internațională. Ponderea sa în tranzacțiile valutare over-the-counter a rămas remarcabil de stabilă", a scris Michael Langham, analist în piețe emergente la abrdn, într-unul dintre cele mai recente articole despre influența monedei SUA în viitor.

Dar el a subliniat că ponderea rezervelor valutare deținute de dolarul american a fost pe ”o tendință de scădere graduală”, coborând cu peste 10 puncte procentuale în ultimii 20 de ani.

O mare parte din această schimbare, a spus el, a fost determinată de o tranziție spre alte monede de pe piața dezvoltată, cum ar fi euro, lira sterlină, dolarul canadian și dolari australieni.

VIDEO PROFIT LIVE Adrian Popa, Levels Digital: Am văzut potențialul de creștere. Targetul nostru sunt acești clienți mari către foarte mari CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Adrian Popa, Levels Digital: Am văzut potențialul de creștere. Targetul nostru sunt acești clienți mari către foarte mari

Renminbi-ul chinezesc a atrast o parte din rezerve, dar pornind de la o bază foarte scăzută, a adăugat el.

Acestea fiind spuse, Langham a remarcat că există o bară ridicată pentru ca riscurile asupra dolarului să-i amenințe dominația.

Rezervele globale, care sunt raportate în dolari americani, sunt active ale băncilor centrale deținute în diferite valute, utilizate parțial pentru a-și susține pasivele.

Băncile centrale folosesc uneori rezervele pentru a sprijini monedele lor respective.

Indicele dolarului a crescut cu 3,1% în trimestrul al doilea, revenind de la o scădere de 0,9% în primul trimestru.

În trimestrul al patrulea din 2022, indicele dolarului a scăzut cu 7,7%.

Euro, în schimb, a scăzut cu 3,1% în trimestrul doi, după ce a crescut cu 1,2% în primele trei luni ale anului. A crescut cu 9,3% în ultimele trei luni ale anului 2022.

Datele FMI au arătat, de asemenea, că ponderea renminbiului chinez în rezervele valutare a scăzut la 2,4% în trimestrul doi, de la aproximativ 2,6% în primul.

Floarea de colț ar putea fi cultivată în jardinierele și grădinile din România. Specialiști din Buzău au reușit să o aclimatizeze la câmpie CITEȘTE ȘI Floarea de colț ar putea fi cultivată în jardinierele și grădinile din România. Specialiști din Buzău au reușit să o aclimatizeze la câmpie

În urmă cu un an, acea pondere era de 2,8%.

În termeni absoluți, deținerile de yuani ale băncilor centrale au scăzut cu aproape 5%, până la 274,10 miliarde de dolari.

FMI a început să urmărească cota yuanului din 2017.

Ponderea yenului japonez a fost constantă la 5,4% în trimestrul doi, de la aproximativ 5,5% în primele trei luni ale anului 2023. În termeni de dolari, rezervele de yeni au scăzut cu 1,2%, până la 602,86 miliarde dolari.

Datele FMI au arătat, de asemenea, că rezervele globale totale au crescut la 12.055 miliarde de dolari în trimestrul doi, de la 12.028 miliarde de dolari în primul trimestru.

În trimestrul patru al anului 2021, rezervele au atins un record de 12.920 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
rezerve valutare
fmi