Dominația dolarului la nivel global se diminuează, spune economistul șef al S&P Global

Dominația dolarului la nivel global se diminuează, spune economistul șef al S&P Global
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2023

Poziția dolarului, ca monedă dominantă la nivel mondial, se diminuează, a declarat economistul șef al agenției de rating S&P Global, citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Sancțiunile agresive ale SUA, cum ar fi înghețarea de anul trecut a rezervelor Rusiei în valoare de sute de miliarde de dolari, au determinat o serie de țări să înceapă să efectueze tranzacții comercial în alte valute decât dolarul, precum și să își repatrieze rezervele de aur, scrie News.ro.

PROFIT NEWS TV Maratonul Imobiliar - Despina Ponomarenco, președinte BREC: Bucureștiul pierde investitori. Nu poți să oprești o întreagă industrie din cauza abaterilor unor companii CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul Imobiliar - Despina Ponomarenco, președinte BREC: Bucureștiul pierde investitori. Nu poți să oprești o întreagă industrie din cauza abaterilor unor companii

Dolarul ”nu mai are atracția pe care o avea înainte. Există o fragmentare pe margine”, a declarat Paul Gruenwald, economistul șef al S&P, la o conferință găzduită de firma de rating în Londra.

Gruenwald a arătat o serie de exemple în care țările ocolesc acum dolarul: ”Avem alte lucruri care se întâmplă în afara lumii dolarului”.

El a citat creșterea tranzacțiilor comerciale în yuani chinezești și finanțarea ieftină oferită de băncile de dezvoltare cu sediul central în China, cum ar fi Asia Infrastructure Investment Bank și New Development Bank, cunoscută anterior ca banca BRICs.

”Dolarul american va continua să fie o monedă mondială de frunte, (dar) nu va mai fi moneda mondială dominantă”, a spus Gruenwald.

viewscnt
Afla mai multe despre
s&p global
dolar